"Brutális" forgatás a szobi bányában

2014. október 18-án került adásba a Spektrum TV „Brutális fizika” című sorozatának újabb része, amelyben a tűz és a víz megdöbbentő erejét demonstrálta a két házigazda: Härtlein Károly, a BME Fizika Intézetének tanszéki-mérnöke, és a Totalcar újságírója, Vályi István.

A Brutális fizika második évada 2014. október 4-én indult a Spektrum TV-n, a csatorna sajátgyártású műsoraként, a sikeres sorozataban szórakoztató és kézzelfogható módon mutatják be a fizika mindennap velünk lévő jelenségeit. Mi a teendő, ha a serpenyőben lángra kap az olaj? Mekkora az ereje a jégnek térfogat-növekedéskor? Milyen anyagú ruházatban lehet kibírni 900 oC fokot? Ezeket a kérdéseket is megválaszolták a készítők az októberi adásban.

Az idén nyáron forgatott harmadik epizód vízzel kapcsolatos részének helyszíne a Colas Északkő szobi bányája volt. A 15 tagú forgatócsoport az üzem 30 méter magas bányafalának és a Terex TR70-es dömper közel 30 köbméteres kapacitásának segítségével demonstrálta mire képes egy olyan mindennapi anyag, mint a víz. A dömperből egy 10 emeletes panelház magasságából alázúduló víz áldozatául esett a stáb által külön erre a célra megtartott öreg Skoda, de még a sokat látott bányászok és gépkezelők is meglepődtek, milyen pusztításra képes a víz ekkora mennyiségben és ilyen körülmények között.

Forgalom alatt a Hódmezővásárhely elkerülő
Elindult a forgalom a 47-es főút Hódmezővásárhelyt elkerülő szakaszán. A 13,4 kilométeres útszakaszt az eredeti határidő előtt vehették birtokukba a közlekedők.
Forgalom alatt a Hódmezővásárhely elkerülő
Elindult a forgalom a 47-es főút Hódmezővásárhelyt elkerülő szakaszán. A 13,4 kilométeres útszakaszt az eredeti határidő előtt vehették birtokukba a közlekedők.
Beruházás Recsk Üzemünkben
Nagyszabású töréstechnológiai fejlesztést hajtott végre cégünk a Mátrában, melynek végeredményét kérjük tekintse meg!
Hírek

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Bővebben