Valorcol - Újrafelhasznált hideg aszfalt

A bontott anyagok újrafelhasználása alapvető környezeti és gazdasági érdek, különösen, ha az újrahasznosítás technológiája is környezetbarát.

Európában egyre szélesebb körben terjed a hideg, keverőtelepen történő aszfalt recycling, amely eljárást VALORCOL néven Svájcban fejlesztette ki a Colas csoport.

A 80-100%-ban mart aszfaltból, valamint bitumen-emulzió és lehetőség szerint cement, vagy egyéb filler hozzáadásával készülő keverék gyártási lehetősége magyarországi cégcsoportunk 10 keverőtelepén biztosított.

A keverékhez használt lassan törő bitumen-emulziót gyöngyösi telephelyünk biztosítja.

Valorcol hideg recycling próbagyártást és beépítést Magyarországon 2009-ben végeztünk először. A 300 tonna keveréket 6 cm vastagságban, kötőrétegben építettük be egy kisforgalmú közúton. A keverést egy Wirtgen KMA 150 típusú folytonkeverő végezte kétféle összetételben: az egyikben 100% 0/11 szemnagyságú mart, tört, osztályozott aszfaltot használtunk, a másik összetételben 80% 0/11 szemnagyságú mart, tört, osztályozott aszfaltot és 20% 0/4 dolomitot alkalmaztunk. Mindkét keverék kötőanyaga 60% bitumentartalmú, lassan törő kationaktív bitumen-emulzió volt. 

A hideg keverék alkalmazása a tervezési, gyártási és beépítési tapasztalatok alapján elsősorban alap vagy kötőrétegként javasolt, amelyre felületi bevonat vagy vékony aszfalt zárás építése szükséges.

A Colas csoportnál rendelkezésre álló ún. Eco-Software segítségével összehasonlíthatóvá válik az alternatív megoldások energiaszükséglete és széndioxid kibocsátása. A környezetvédelmi szempontból legkedvezőbb megoldást a Valorcol technológia jelenti, amely elsősorban a helyi utak és a mellékúthálózat felújításának hatékony és olcsó lehetőségét kínálja.

Technológiai Igazgatóság
1032 Budapest, Bécsi út 174/C
Tel.: +36 1 883 1070
Fax: +36 1 883 1078
technologia@colas.hu  
 

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Bővebben