Európai Hulladékcsökkentési Hét a Colas Északkőnél
&#x;&#x;
Hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét a Colas Északkőnél

2023. 11. 16..

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden évben november végén kerül megrendezésre. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrafelhasználására, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A Colas Északkő idén két kategóriában is részt vesz a programban, kiemelten foglalkozva az építési hulladékok kezelésével és a komposztálás fontosságával.

Hulladék szétválogatás és újrahasznosítás: az építőipar felelőssége is

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU-ban évente 600 millió tonna hulladék keletkezik, ahol az építőipar az egyik legnagyobb hulladéktermelő (34,7%). Az úgynevezett inert hulladék, amely főként épületek bontásakor keletkezik, azonban kiváló lehetőséget kínál az újrahasznosításra.

Az inert hulladék: több, mint csak szemét

A jogszabályi definíció szerint (a 213/2001. XI. 14. Kormányrendelet) „az a hulladék, amely nem megy át jelentős fizikai, kémiai vagy biológiai átalakuláson.” Mindez megegyezik az “inert” szó jelentésével, ami “nem oldódó, nem bomló, az adott környezetével kémiai reakcióba nem lépő elem”.

Az inert hulladék, ami legnagyobb mennyiségben az épületek bontásakor keletkezik, számos előnnyel járhat az újrahasznosítás során. Ez az anyag, amely kőtörmeléket, betont, téglát és homokot tartalmaz, könnyen újrahasznosítható, hozzájárulva ezzel a környezetvédelemhez és a természeti erőforrások megőrzéséhez. A körforgásos gazdasági modell alapján majd minden iparág arra törekszik, hogy a termelés során keletkezett fölösleget visszaforgassa és újabb terméket készítsen belőle. Az inert hulladék hasznosítására egy újrahasznosító iparág épült rá, tehát a hulladéktelepre hordott építési törmelék nem pusztán hulladékot jelent, hanem alapanyagot egy újabb építőanyag előállításához. Tapasztalatok szerint az építési és bontási hulladékok hasznosításával az építési célra felhasznált ásványi anyagok mintegy 5-10 %-át meg lehet takarítani.

A Colas Északkő három telephelyén is rendelkezik inert anyagok befogadásával és újrahasznosításának engedélyével: Gyöngyössolymos, Sárospatak, Tarcal. A program keretében 15% kedvezményt biztosít az építési-bontási hulladékok átvételére 2023. november 20-24. között, ezzel is támogatva a környezetbarát hulladékkezelést.

Amennyiben részt kíván venni az akcióban, kérjük, hogy a honlapon tájékozódjon az Önhöz legközelebb eső telephely nyitvatartásáról és elérhetőségéről. Az akciós árlistát és a behozható anyagok pontos listáját itt találja meg. 

 

A hulladék keletkezésének megelőzése vagy csökkentése: komposztálás riolittufával

Dr. Köhler Mihály mondta, hogy „a komposzt a jövő szerves trágyája”. Az otthoni komposztálás egy természetes folyamat, amelynek során jó minőségű komposztot kapunk szerves (ételmaradékok, gyümölcs és zöldség maradványok, kávézacc és teafilterek) és kerti (fű, lomb, gally, virágok) zöld hulladékból. A növényi anyagok természetes lebomlását nevezzük komposztálódásnak. E folyamat során a „hulladékok” átalakulnak, és értékes tápanyagként más élőlényeket segítenek a fejlődésben. Ez a folyamat tehát része a természet körforgásának, mely komposztládáinkban egy kis kontrollált környezetben zajlik le. A házi komposztálás az egyik legjobb módja a hulladékkeletkezés megelőzésnek, valamint a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásnak, alkalmazásával hozzájárulunk a környezet megóvásához.

Tudta, hogy a komposztálás során a riolittufa hatékonyan alkalmazható?

A riolittufa ugyanis levegős szerkezetet biztosít a komposztnak, megköti a biogén gázokat és megőrzi a nedvességet. Ezáltal jelentősen növeli a komposzt makro-, mikro- és nyomelem tartalmát, hozzájárulva a talaj gazdagításához. Ennek hatására a termesztett növények hozama, beltartalmi értéke és minősége is javul. Az alkalmazása segít elkerülni a kellemetlen szagokat, így akár lakóterületeken is használható.

A riolittufával történő forgatás nélküli komposztálást, Dr. Köhler Mihály, a Tokaj-Zempléni hegyvidék riolittufa tudósa fejlesztett ki. Tudjon meg többet arról, hogy milyen előnyökkel jár a riolittufa használata.

A programhoz elsősorban azért csatlakozott a Colas Északkő, hogy ezáltal népszerűsítse az otthoni, vagy akár irodai komposztálást, kiemelje ennek fontosságát és környezetre gyakorolt hatását. 2023. november 18-26. között a Bodrogkeresztúri Riolittufa webáruházban történő rendelés esetén 15% kedvezményt biztosít minden termékre. Ezzel is ösztönözve az otthoni komposztálást, a vállalat hozzájárul a környezetvédelemhez és a hulladék csökkentéséhez.

 

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét és a Colas Északkő kezdeményezéseinek összehangolásával együttes erővel tehetünk azért, hogy a fenntarthatóság és a tudatos hulladékgazdálkodás mindennapi gyakorlattá váljon.

 

Colas Hungária