Kalandozások az Északkő bányáiban: Sárospatak - Colas Északkő
&#x;&#x;
Hírek
Kalandozások az Északkő bányáiban: Sárospatak

2023. 06. 23..

ANDEZITBÁNYA A SZEMINCE-HEGYEN

Sárospataktól két kilométerre található a Colas Északkő Szemince-hegyi andezitbányája, ahol több mint 55 éve folyik a termelés.

Történeti visszatekintés

A város környékén már a XV. században is működtek malomkőbányák (Nyilazó-bánya, Botkői-bánya, Megyerhegyi-bánya, Királyhegyi-bánya). A sárospataki malomkő országos hírű volt. A Megyerhegyi-malomkőbánya 1907-ig működött. A turisták ma ezt a bányát már Megyer-hegyi tengerszemként ismerik. Emellett bányásztak még a környéken riolittufát, andezitet, kvarcitot, kaolint, alunitot, agyagot és még homokot is. Ezen bányák többsége már bezárt.

A Colas Északkő és a Szemince-hegy kapcsolata

A sárospataki bánya 1963-ban került az Északkő kezelésébe. Ekkor még kézi termelés folyt az üzemben, csilléken tolták a követ a törőre vagy a kisvasútra a bányafal alól. Ezzel a keskeny nyomtávú vasúttal volt összekötve a bánya a Bodrog partján lévő vízi rakodóval és a sárospataki vasútállomással.

A bányát és a hozzá kapcsolódó bányászati jogot 1980-ban adták át az akkori Vízügyi Igazgatóságnak, majd 1997. január 1-től került vissza, miután a társaság visszavásárolta. A bánya anyagát egy fiatal hasadék vulkáni szerkezet szolgáltatta, melynek mentén nagyjából kilencmillió évvel ezelőtt feltört az a piroxén-andezit összlet, amelyből jelenleg a kőbánya termékeit állítjuk elő. Az előfordulás tömbös, helyenként vastag pados. Az andezit-előfordulás észak–déli csapású, közel 400 méter hosszú és 100 méter széles ép piroxén-andezit test.

Zúzottkő termékek Sárospatakon

A haszonanyag fedőjét jellemzően agyag (sovány vagy közepes agyag) alkotja, amelynek vastagsága egy és öt méter között változik. A bánya ásványvagyonkészlete pontosan ismert, az 1988-ban elvégzett kutatások során pontosan sikerült meghatározni. A bányában a termelés sorozatrobbantással kezdődik, ami után a lerobbantott anyagot a helyszínen mobil pofás törővel dolgozzuk fel. Fő termékünk főként a Z-s (ajánlott alapozás, feltöltés, útalap építés, mechanikai stabilizáció esetén) és 0/d-s anyagok, valamint a vízépítési terméskövek, CP (vízépítés, gabionkerítés, sziklakert) és LMA (vízépítés és sziklakert) terméskövek, valamint az F-es földmű anyagok. A társaság sárospataki üzeme az utóbbi öt évben átlagosan 75 ezer tonna andezitet termelt és értékesített. Termékeinket főleg útépítési célra használják fel.

Mint a térségben található összes bányánkban, úgy a sárospataki kőbányában is fészkel uhu, amely megtanult együtt élni a bányászattal. Úgy gondoljuk, hogy tevékenységünk mind a környezetünkben élő emberekkel, mind a biodiverzitás megőrzésének támogatásával együtt, felelősségteljesen folytatható.

Újrahasznosítás és környezettudatosság

Az elmúlt években megkezdtük az inert építőipari-bontási anyagok befogadását és feldolgozását üzemünkben, ezzel is hozzájárulva a Colas Északkő Kft. környezettudatos üzemeltetéséhez és a primer andezit ásványvagyon takarékos használatához. Ennek eredményeképp csökkennek a hulladék-elhelyezési gondok, valamint a természetes környezet megőrzését is elősegíti ez a folyamat. Tapasztalatok szerint az építési és bontási hulladékok hasznosításával az építési célra felhasznált ásványi anyagok mintegy 5-10 %-át meg lehet takarítani.

Tudjon meg többet ide kattintva!

szöveg: Kertész Botond, Dobos József

fotó: Nagy Balázs

Colas Hungária