Wattway – Napelemes úton a jövőbe Colas Hungária
&#x;&#x;
Hírek
Wattway - Napelemes úton a jövőbe

2016. 11. 25..

A Colas a megalapítása óta nagy hangsúlyt fektet az innovációra, a forradalmian új technológiákra. A cég Technológiai Campusa (CST), valamint a Francia Napenergetikai Intézet öt évig tartó kutatásának eredménye egy páratlan vívmány, amely forradalmasíthatja a napenergiában rejlő lehetőségeket.

A WattWay egy vékony fotovoltaikus panel, amely a meglévő burkolatra ragasztva tiszta, megújuló elektromos energiát képes termelni, miközben az útburkolaton továbbra is bármilyen jármű képes közlekedni.

Az új technológiát a közönségnek 2015 októberében, a párizsi klímakonferencián mutatták be, ahol el is nyerte a Zöld Megoldások Díjat.

A WattWay panelekben lévő fotovoltaikus cellák gyantából és különböző polimerekből álló rétegekbe vannak ágyazva, amelyek elegendő napfényt engednek át, de egyben ellenállóvá is teszik a tehergépjárművek okozta terhelésnek. A cellák egy rendkívül vékony polikristályos szilícium rétegen keresztül érintkeznek a napenergiával, amely így elektromos energiaként hasznosul.  A panelek burkolat felőli oldalán található a csatlakozás az érintésvédelmi elemeket tartalmazó modulhoz.

A csupán néhány milliméter vastag, időtálló és csúszási ellenállással rendelkező WattWay paneleket meglévő utak, parkolók, kerékpárutak burkolatokhoz ragasztják, így nincs szükség az infrastruktúra újratervezésére vagy újjáépítésére.

Jövőbeni hasznosíthatóságának szinte csak a képzeletünk szabhat határt. A valós idejű forgalomkezelés, az automatizált járműirányítás, az elektromos autók menet közbeni töltése csak az első lépések egy új, „okos” úton.

Automatikus vázlat 404
Colas Hungária