Fagy- és olvasztósó-álló hídépítési betonok Európában - Colas Technológia
&#x;&#x;
Hírek
Fagy- és olvasztósó-álló hídépítési betonok Európában

2014. 07. 30..

A Magyarországon kialakult fagy- és olvasztósó-álló betonokkal kapcsolatos probléma megoldása érdekében 2014. július 30-án szakmai konferenciát tartottunk a Colas Technológiai Igazgatóságán.

A konferencia célja az volt, hogy megismertesse a résztvevőkkel a hazai és a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott szabványokat, előírásokat, technológiákat, vizsgálati eljárásokat és a megfelelőség-igazolási módszereket. Elsősorban a megrendelőket, hatóságokat, mérnököket, illetve a szabványok és előírások alkotóit hívtuk meg, akik a nyári hőség ellenére is nagy létszámban megjelentek a Colas Technológiai Igazgatóságának Bécsi úti központjában tartott konferenciáján.

A rendezvényt Puchard Zoltán technológiai igazgató nyitotta meg, majd Kovács Ákos, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese üdvözölte a jelenlevőket. Ezt követően az ÚTLAB Szövetség elnöke, Fülöp Pál és a beton albizottság elnöke, Kettinger Ottó tartott rövid tájékoztatást a szövetség munkájáról.

A szakmai előadásokat Lukács Szabolcs kezdte el, aki bemutatta a hazai szabványokat és előírásokat, majd Szilágyi Zsuzsa összegezte az előírások gyakorlati alkalmazhatóságát.

A nemzetközi gyakorlat bemutatására meghívott, elismert külföldi szakemberek között ott volt Janette Klee, a németországi Autópálya Igazgatóság főtechnológusa, illetve a Colas csoport két technológiai igazgatója, Jean-Paul Michaut és Jean-Paul Dupuy is.

Az előadások szüneteiben az előadáson elhangzottak hatására több résztvevő is jelezte a szakmai bizottságokban való részvételi szándékát. A nap zárasaként megtartott szakmai eszmecserét Kolozsi Gyula (MAÚT) koordinálta.

A konferencián a beton tervezési követelményeiről, illetve a só- és fagyállóság igazolási módozatokról, az alapanyagok használatáról, a légpórusos betonok bedolgozásával kapcsolatos tapasztalatokról és a leggyakoribb kivitelezési hibákról is szó esett. A kérdésekre elméleti válaszokkal és kísérleti eredményekkel rendelkeztünk ugyan, de az eddigi szabványaink és előírásaink miatt nincsenek gyakorlati tapasztalataink.

A részvevők szakmai kompetenciája alapján remélhetőleg a most készülő betonszabványra (MSZ 4798:2014) és az útügyi előírásokra is hatással lesznek a konferencián elhangzottak, teret nyitva a korszerűbb technológiáknak. Az előadások teljes anyaga megtekinthető a Technológiai Igazgatóságon.

Automatikus vázlat 163
Colas Hungária