Franciaországi tanulmányút a CST-ben - Colas Technológia
&#x;&#x;
Hírek
Franciaországi tanulmányút a CST-ben

2016. 02. 19..

A Colas Hungária Technológiai Igazgatósága és a Colas SA párizsi campusa közti, több éve tartó sikeres együttműködés keretében idén ismét két kollégánk látogathatott el Franciaországba. A tanulmányúton ezúttal Szőke Sándor és Domak Zoltán kollégánk vett részt, akik február 15. és 19. között töltöttek el néhány napot a Párizs melletti Magny-ban, a Campus Scientifique et Technique (CST) központban.

Franciaországi látogatásunk során számtalan újdonsággal találkoztunk. Ilyen volt például a soványbeton burkolatlapok eltérő használata: A CST-ben teljesen más már a keverék tervezése is, hiszen általában több frakció elegyéből állítják elő a megfelelő adalékanyag-vázat. A bitumen-emulzió alkalmazása a soványbeton keverékekben is teljesen új információ volt számunkra, sőt, a keverék eltérő bedolgozásáról is láthattunk néhány fotót.

Újdonságot jelentett a hídépítési betonkeverékek tervezése, melyben szintén metakaolint alkalmaztak kiegészítő anyagként. A bitumen-emulziók, a felületi bevonatok alkalmazása szintén sok újdonságot tartogatott a számunkra, hiszen ez a technológia még nem általános Magyarországon.

A keverőlátogatás különösen izgalmas élmény volt számunka, ahol érdeklődve figyeltük többek között a keverőcsille kétirányú mozgását a készanyag tároló felett. Franciaországban is mindennapos a mart aszfalt visszaadagolása, jellemzően 30%-os mennyiségben, ugyanakkor előfordult már 60%-os mart aszfalt visszaadagolás is, rutinszerűen és sikeresen, autópályán beépített keveréknél is.

Automatikus vázlat 343
Colas Hungária