Felületi bevonat - Colas Út
Felületi bevonat

Útburkolatok élettartamának növelése

Javuló

útfelületi tulajdonságok

Hosszabb

élettartam

Jobb

vízzáróság

Kitolható

teljes útfelújítási ciklus

Felületi tulajdonságok javítása

A forgalmi terhelés, valamint az időjárás káros hatásai miatt az útburkolatok kopórétegét érdemes bizonyos időközönként valamilyen védelemmel ellátni. A felületi bevonatok az állagmegóvó útfenntartási technológiák közé tartoznak, a pályaszerkezetek felső rétegének „fiatalítására”, élettartamának meghosszabbítására szolgálnak. Ezt a technológiát akkor alkalmazzuk, ha a pályaszerkezet teherbírása még megfelelő, viszont a kopóréteg hámlik, repedezik, érdessége megkopott.

Pályaszerkezetek felújítása ritkábban

A felületi bevonatok vízzáró réteget képeznek a burkolat felszínén, ezáltal jótékony hatással vannak a teljes pályaszerkezetre. Olyannyira, hogy a felületi bevonatok időben történő alkalmazásával jelentősen meghosszabbíthatók a pályaszerkezet teljes felújítási ciklusai.

Technológia

A felületi bevonat a kopórétegre kerülő vékony réteg, ahol a bitumenalapú kötőanyagot permetezéssel szórjuk ki a felületre. Erre kerül rá a zúzalék, amit gumihengerrel dolgozunk be. Ezt követően a felesleges zúzalékszemeket eltávolítjuk a felületről. A felületi bevonatok készítésére a meleg, napos idő a legideálisabb, általában tavasztól őszig végezhető a kivitelezés.

Gondos kivitelezés

A felületi bevonatok építése nagy gyakorlatot és gondos kivitelezést kíván. Figyelni kell a kötő- és zúzalékanyag megfelelő mennyiségi adagolására, valamint arra is, hogy a zúzalék szemeloszlása egyenletes legyen. Ha túl sok kötőanyag kerül a felületre, akkor az út könnyen csúszóssá válik, ellenkező esetben pedig a zúzalék kipereg.

Típusok

  • Egyrétegű felületi bevonat: egyszeri kötőanyagpermetezéssel és egyszeri zúzalékszórással készül.
  • Egyrétegű, kettős zúzalékolású bevonat: egyszeri kötőanyagpermetezéssel, kétszeri zúzalékszórással történik (pl. KZ8/11, KZ2/4).
  • Kétrétegű felületi bevonat: kétszeri kötőanyagpermetezéssel és kétszeri zúzalékszórással készül.
  • Kétrétegű, inverz felületi bevonat: kétszeri kötőanyagpermetezéssel és kétszeri zúzalékszórással készül, az alsó rétegben kisebb szemátmérőjű zúzalékkal.

Elérhetőségek

Hajóczky Miklós, technológiai építésvezető
3200 Gyöngyös, Karácsondi út 22.
Mobil: +36 30 998 0969
E-mail: feluletibevonat@colas.hu
Fax: +36 1 883 1699

Colas Hungária