Új úthengerek a Colas Útnál
&#x;&#x;
Hírek
Új úthengerek a Colas Útnál

2015. 04. 01..

Úthenger párbajt is rendez a Colas Út a nemrég beszerzett új munkagépei részvételével. A cég elkezdte a meglévő gépállományának lecserélését.

Hosszú évek után újra elkezdte a Colas Út a meglévő gépállományának frissítését, mivel a 10 tonnás kategóriába tartozó hengerek átlagéletkora meghaladta a 10 évet. A közelmúltban több gyártó termékét is kipróbáltuk. A teszteredmények alapján első körben a HAMM és a BOMAG  legújabb konstrukciójára esett a választásunk. Tavaly év végén érkezett meg hozzánk három HAMM DW 85 és egy BOMAG BW 174 AP típusú úthenger.

Minkét típus közel azonos műszaki paraméterekkel rendelkezik. A palástkormányzás magasabb manőverezhetőséget biztosít a városi környezetben lévő munkák esetében. Az osztott első és hátsó palást miatt a kisebb ívekben, – például egy körforgalom építésénél – elkerülhető az aszfalt hengerlés közbeni felgyűrődése. Emellett a munkagépek eltolt haladásra is képesek, így a szegélyek, padkák melletti hengerezés könnyebbé válhat.

A gépeket egy eddig általunk még nem használt technikával is felszerelték. Az úthengerek ugyanis GPS-rendszerrel képesek figyelni a hengerjárat-számokat, és erről folyamatosan tájékoztatják a kezelőt a fülkében lévő képernyőn. A gép érzékeli a hengerjáratok során a tömörség alakulását. Amikor a tömörség eléri a megfelelő értéket az adott felületen, akkor újbóli áthaladás esetén a vibrációból automatikusan oszcillációs működésre vált, kiküszöbölve a túlhengerezés okozta visszalazulást. A napi munkavégzés és a felület tömörítettségi térképe a dokumentálás, és az utóellenőrzés céljából naplózható. A rendszer szükség esetén több géppel összeköthető, így a szakemberek több úthenger kijelzőin is a közös munka, illetve járatszám adatait láthatják.

Szezonkezdéskor a Technológiai Igazgatóság bevonásával megrendezzük az első úthenger párbajt. Azonos munkahelyen azonos körülmények között párhuzamosan fog az új BOMAG és a HAMM hengerünk dolgozni. A teszteredményeket a további gépcserékhez fogjuk felhasználni.

Automatikus vázlat 259
Colas Hungária