Tanulmányút a Colas technológiai központjában Colas Hungária
&#x;&#x;
Hírek
Tanulmányút a Colas technológiai központjában

2012. 01. 24..

A Technológiai Igazgatóság képviseletében 2012 januárjában 10 napos tanulmányúton vettünk részt a Párizs melletti Magny-ban, a Colas csoport technológiai központjában.

Fő feladatunk a francia aszfalttervezési módszer megismerése és gyakorlati alkalmazásának elsajátítása volt. Mindezek mellett megismertük a SE VE ecological szoftvert, a Werner & Shutze vizsgálati eljárást, az aszfalton kívüli szakterületek laboratóriumait (Ckt és beton, bitumen, bitumenemulzió, burkolati jelek, helyszíni vizsgálatok), valamint ellátogattunk egy Párizs melletti aszfaltkeverő telepre is. A francia aszfalttervezési módszer megismerése kapcsán tanulmányoztuk az alapanyag-kiválasztás módszereit, a tervezés alapelveit, a különböző igénybevételi szinteket és az azokhoz tartozó vizsgálati módszereket.

Ezeket összevetettük a magyarországi gyakorlattal és azt tapasztaltuk, hogy nincsenek nagy eltérések, viszont a keveréktervezés vizsgálati eredményeit a pályaszerkezet méretezésénél felhasználják, míg nálunk ez nem így van. Két itthon alkalmazott aszfaltkeveréket, egy AC-11-t és egy AC-22 (NM)-t terveztünk, laboratóriumban elkészítettük a keverékeket, majd le is vizsgáltuk azokat. Nagyon tetszett a laboratórium felszereltsége, valamint az, hogy mennyire figyelnek a laboránsok munkakörülményeire, a munkavédelmi eszközök használatának megkövetelésére.

A Werner & Shutze vizsgálati eljárással meghatározható a kőanyagok vagy a kész aszfaltkeverékek polírozódási ellenállása, így már a laboratóriumban előre lehet kalkulálni, hogy a beépített aszfaltburkolat csúszásellenállásának mennyi lesz az élettartama. A laboratóriumok nagyon jól felszereltek a vizsgálati eszközökkel, így az egyes anyagokhoz kapcsolódó összes vizsgálati módszert el tudják végezni. Külön érdekesség volt a zajcsökkentő aszfaltok laboratóriumi zajmérése. A szakmai programot Jean-Paul Michaut úr és Puchard Zoltán úr szervezte, az  aszfalttervezési módszert Pierre Cormier, a SE VE szoftvert Vincent Grossheny, a Ckt- és betonvizsgálatokat Cedric LeGouil, az aszfaltkeverő telepet Eric Goddard kolléga ismertette.

Tanulmányút a Colas technológiai központjában 3
Colas Hungária