Hírek

Anyagkiadás korlátozása
Tájékozódjanak a szállítások előtt!
Lezárult a hosszabb élettartamú aszfaltkeverék típusok kifejlesztésének pályázata
A technológia és az új típusú aszfaltkeverékek bevezetése esetén az eddigi felújítási gyakorlattal szemben kitolható az útfelújítások ciklusideje az eddigi 10-15 évről 20-30 évre.
Hosszabb élettartamú aszfaltkeverékek kifejlesztésére nyert támogatást a Technológiai Igazgatóság
A Colas Hungária Zrt. Technológiai Igazgatósága a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a "Vállalatok K+F tevékenységének támogatása" pályázati program keretében 88,12 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A kutatás célja a jelenleg ismert és használt aszfaltkeverékeknél hosszabb élettartamú aszfaltkeverék típusok kifejlesztése speciális adalékanyag hozzákeverésével.
Forgalom alatt a Hódmezővásárhely elkerülő
Elindult a forgalom a 47-es főút Hódmezővásárhelyt elkerülő szakaszán. A 13,4 kilométeres útszakaszt az eredeti határidő előtt vehették birtokukba a közlekedők.
Forgalom alatt a Hódmezővásárhely elkerülő
Elindult a forgalom a 47-es főút Hódmezővásárhelyt elkerülő szakaszán. A 13,4 kilométeres útszakaszt az eredeti határidő előtt vehették birtokukba a közlekedők.
Beruházás Recsk Üzemünkben
Nagyszabású töréstechnológiai fejlesztést hajtott végre cégünk a Mátrában, melynek végeredményét kérjük tekintse meg!
Éjszakai gerendaemelés az M35-ösön
Több mint 30 gerenda került helyére alig több mint 10 óra alatt az M35-ös autópálya 4-es főút feletti hídján május 12-én éjszaka.
Indulhat az M4-es Ceglédet elkerülő szakasza
Albertirsa és Cegléd között a Colas építi az M4-es autópálya 14,4 kilométeres szakaszát
Új technológia a Colas portfóliójában: Latexfalt
Az 50 éves múltra visszatekintő Latexfalt burkolat gazdaságos és tartós megoldás az ipari padlók felújítására
Szoftver a környezettudatosabb útépítésért
A Colas Hungária nem csak a gyors és hatékony munkát helyezi előtérbe, a környezetet és a folyamatos fejlődést is kiemelten kezeli
Alapkőletétel a Hódmezővásárhely elkerülőn
2018 tavaszára mentesül az átmenő forgalom alól Hódmezővásárhely az új 12,7 km hosszú elkerülő szakasz megépítésével. A projekt alapkőletételi ünnepségét 2016. november 30-án tartották.
Wattway - Napelemes úton a jövőbe
A Colas a Francia Napenergetikai Intézettel együttműködve 2015-ben hozta létre a világ első fotovoltaikus útburkolatát
Tokaj-hegyvidék kőbányászata - Kulturális örökségünk nyomában
A Colas Északkő gondozásában megjelent a tokaji térség kőbányászatát bemutató könyv, melynek nem titkolt célja annak igazolása, hogy a hegyvidék kőbányászata önálló hagyományokkal, gazdag, értékes múlttal rendelkező tevékenység, amely megismerésre és felfedezésre vár.
A riolittufa értékes talajjavító
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete konferenciát rendezett november 8-án a termőföld savanyodásáról és következményeiről, valamint az ellene alkalmazható megoldásokról.
Passzívházat épít az Alterra
A Colas Alterra kivitelezésében épülő Hermina Happy Land passzívház a XIV. kerület Csömöri úti felüljárója mellet valósul meg. A nyolcemeletes, összesen 255 lakásos társasház Közép Európa legnagyobb passzívháza.
Superbrands díjat kapott a Colas
2016-ban a szakértő bizottság döntése alapján a Colas márka nyerte el a Business Superbrands kitüntetést.
Colas Közép-Európa a 31. Budapest Maratonon
A Hősök teréről indult futóversenyen minden eddiginél több Colas dolgozó vett részt Közép-Európából
Megvédtük bajnoki címünket a II. NIF Kupán
A Colas válogatottja idén nyolc csapat közül bizonyult a legjobbnak
FIBA 3x3 World Tour Debrecenben a Colas támogatásával
Szeptember második hetében öt napra a kosárlabdáé volt a főszerep Debrecen főterén. A Nagytemplom előtt szeptember 7-én és 8-án 3×3-as World Tour Masters fordulót, majd ezt követően 3×3-as U18-as Európa-bajnokságot rendeztek a Colas támogatásával.
Elismerés Cseh Zoltán ügyvezetőnek
Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott Cseh Zoltán. A Colas Északkő Bányászati Kft. ügyvezetője a hazai út- és autópályaépítési, illetve vasútpálya-korszerűsítési programok megvalósítását segítő munkája elismeréseként kapta a kitüntetést Magyarország köztársasági elnökétől.
Korszerű beléptető rendszer Tállyán
Hamarosan élesedik a tállyai bányában kipróbált rendkívül hasznos technikai újdonság, amely a kiszolgálást is segít meggyorsítani
Alapkőletétel az M35-ös autópályán
A Colas Hungária Zrt. és a Colas Út Zrt. közös ajánlattétele bizonyult a legalacsonyabb összegű, érvényes ajánlatnak az M35 autópálya 4-es számú főút – Repülőtéri bekötő út (43+620 – 49+050 km sz.) közötti szakaszára. Az 5430 méter hosszú autópálya szakasz két felüljárót, három aluljárót, és két csomópontépítést tartalmaz, közel egymillió köbméteres töltésigénnyel. A projekt ünnepélyes alapkőletételét 2016. július 6-án tartották.
Felavattuk a kéthelyi keverőt
Indulhat a termelés az új kéthelyi keverőtelepen! Július 4-én ünnepélyesen felavattuk aszfaltkeverő flottánk legújabb tagját.
Bitumenemulzió nap Mátraházán
A Magyar Közút és a HAPA közös szervezésében első alkalommal tartottak szakmai napot a bitumenemulziós technológiákról
Nemzetközi környezetvédelmi konferencia Lyonban
Továbbra is kiemelt fontosságú a telephelyek élővilágának megőrzése és az innovatív, környezetkímélő technológiák kifejlesztése
Tehetséges fiatalokat támogató vállalatokat díjazott a MATEHETSZ
Genius Loci Díjjal ismerte el a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) azokat a cégeket, amelyek aktívan támogatják a hazai tehetséggondozás ügyét.
Megújul a Colas Út bitumenemulziós járműparkja
A Colas Útnál idén két bitumenemulzió-szórót cserélünk le. A márciusi indulásra már megérkezett az új 5000 literes Strassmayr felépítményű gép, amely a nyugati területi igazgatóságnál áll munkába. Áprilisra készül el a felületi bevonat készítésére és pótkocsi vontatására is alkalmas 8000 literes, szintén Strassmayr felépítményű szóró, amely a gyöngyösi bitumenemulzió-telepre kerül.
Parancsnoki ellenőrző gyakorlat a kőbányában
A Colas Északkő Kft. Nógrádkövesdi Üzemében tartott tegnap rendkívül látványos parancsnoki ellenőrző gyakorlatot a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság és szervezeti egységei.
Változás a kiszolgálásban Bodrogkeresztúron
Bodrogkeresztúri üzemünkben megváltozik a kiszolgálás menete, ami ezentúl előzetes egyeztetés alapján történik.
Bodrogkeresztúri Riolittufa Tarcalon
Tarcal Üzemünk termékválasztéka gyarapodott a Bodrogkeresztúri Riolittufával, immáron közelebb kerülve az Alföldhöz.
Búcsúzunk Társunktól
Elhunyt Kollégánk, Krizsanyik János
Környezet- és energiakímélő technológiák az idei HAPA konferencián
A Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA) idén február 23-24-én, Balatonalmádiban tartotta XVII. konferenciáját. A rendezvénynek idén is a Ramada Aurora Hotel & Resort Lake Balaton szálloda adott otthont, kiemelt témái pedig a környezet- és energiakímélő technológiák és vizsgálatok, illetve az európai szabványosítási trendek voltak.
Franciaországi tanulmányút a CST-ben
A Colas Hungária Technológiai Igazgatósága és a Colas SA párizsi campusa közti, több éve tartó sikeres együttműködés keretében idén ismét két kollégánk látogathatott el Franciaországba.
Kamarai kitüntetés
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a gazdasági élet szereplőit, a kiváló teljesítményt nyújtó vállalkozásokat és azok vezetőit tünteti ki. A Kamara és a Colas Északkő Kft. többéves együttműködésére tekintettel a Cégvezetői Díjat, és az azzal együtt járó, Varga Éva szobrászművész által készített szobrot 2016. január 30-án Cseh Zoltán ügyvezető úr kapta.
II. CED Focikupa
A Horvátországban aratott győzelmet követően címvédőként érkezett a magyar Colas csapat a szlovák kollégák által rendezett második CED focikupára.
Átadtuk a 31-es főút felújított szakaszát Heves megyében
A 31-es főút Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszát követően a Colas Út a Heves megyei szakasz felújításával is elkészült, így december 17-én sorra kerülhetett az átadási ceremónia.
Gazdaságosabb vasúti védőrétegek a Colas Északkőnél
Külföldi tapasztalatok alapján gazdaságosabb, de ugyanolyan teljesítőképességű terméket ajánl a Colas Északkő a vasúti védőréteg-építéshez.
Hosszú távú program az uhuk védelmében
A Colas Északkő többéves kutatásba kezdett, melyben feltérképezi e védett faj természetes élőhelyét a működő kőbányák területén és az azokhoz közeli helyeken.
Építményeink 2015 Erdély-Partium-Bánság Konferencia Székelyudvarhelyen
Immár harmadik alkalommal rendezték meg az Építményeink 2015 Erdély-Partium-Bánság konferenciát, amelynek minden évben egy székelyföldi város ad otthont.
Szakmai 7 a BME Építőmérnöki Karán
A Colas is támogatta a kar négynapos szakmai rendezvényét, melyen a hallgatók látogatást tettek az Alterra kivitelezésében épülő villamos alagút munkaterületén a Lánchíd budai hídfőjénél.
Szakmai 7 a BME Építőmérnöki Karán
A Colas is támogatta a kar négynapos szakmai rendezvényét, melyen Puchard Zoltán technológiai igazgató is előadást tartott.
Nyílt nap az Északkőnél
Európai „Minerals day” bányászati nyílt napok Tállya, Gyöngyössolymos és Szob Üzemeinkben.
Győzelem az Infrastruktúra Kupán
A Colas csapata kapott gól nélkül nyerte az III. Infrastruktúra Kupa és Családi Nap rendezvény keretein belül meghirdetett NIF Kupát.
Elkészült az M86-os gyorsforgalmi út újabb szakasza
A Colas Út hatékony közreműködésével valósult meg az M86-os Szeleste-Hegyfalu közötti szakaszának építése. A 7,5 kilométeres utat szeptember 18-án adták át a forgalomnak.
Bányásznapi kitüntetések, események és rendezvények
A bányásznapi rendezvények hagyományosan nagy szerepet töltenek be a Colas Északkő életében. Szeptember elején ismét a szakmai napok játszották a főszerepet a cég életében.
Új üzletág a Colas Útnál: Bitumenemulzió az időtálló utakért
2015. szeptember 1-je óta a Colas Út Zrt. aszfaltkeverő telephelyein lehetőség van az emulzió kisebb mennyiségű, 10 és 20 literes kannás kiszerelésű vásárlására is, így már nem csak a nagyméretű emulziószóró gépekkel rendelkező partnereinket tudjuk kiszolgálni.
Új talajmaróval bővült nyáron a Colas Út eszközparkja
Korábbi WR2500 talajmarónkat a nyár folyamán pótolnunk kellett. Augusztusra érkezett hozzánk a 2011-es évjáratú Wirtgen WR 2400-as típusú talajstabilizáló gép, amely a korábbi eszközünket minden paraméterében felülmúlja.
LIFE SustainEuroRoad
A Colas Hungária Zrt. Technológiai Igazgatósága – a Colas SA közvetítésével – bekerült a Life SustainEuroRoad elnevezésű, Európai Unió által finanszírozott projektbe, melynek célja az útépítés és -felújítás környezeti hatásainak drasztikus csökkentése Európában.
Átadások a Colasnál
A közelmúltban három projekt átadására is sor került. Június 16-án szalagot vágtunk az M85-ös gyorsforgalmi út Győr és Kóny közötti szakaszát, június 26-án megtartottuk az M30-as Miskolc északi elkerülő átadási ceremóniáját, június 30-án pedig készre jelentettük a Mórahalom elkerülőt.
Akkreditált kővizsgáló labor a Colas Északkőnél
A Colas Északkő központosította gyártásközi minősítő vizsgálatait, és javított a kőzetvizsgáló laboratóriumának személyi és tárgyi feltételein.
Sárkányhajók a Dunán
Nepomuki Szent János, a folyók, hidak és hajósok védőszentjének ünnepén, május 16-án rendezte meg a Hídépítők Egyesülete a Colas Alterra támogatásával a harmadik Hidak és Hídépítők Napját.
Neves szakmai díjat kapott a Technológiai Igazgatóság dolgozója
Dr. Vinczéné Görgényi Ágnes főmérnök, a Colas Hungária Technológiai Igazgatóságának munkatársa is a díjazottak között volt idén a Magyar Útügyi Társaság ARANY MÉRFÖLDKŐ díjánál.
Két NIF által kiírt tenderen is sikeresen szerepelt a Nagy Létesítmények Főigazgatósága
Az M0-s körgyűrű M1-es és M6-os autópályák közötti szakaszán lévő T1-es támfal tervezési és helyreállítási munkáira kiírt pályázaton, illetve az M0–M7 törökbálinti csomópontjának átépítésére kiírt pályázaton szerepelt sikeresen a Colas Hungária Nagy Létesítmények Főigazgatósága.
Frissítettük gépparkunkat
Több mint 310 millió forint értékben vásároltunk, és állítottunk munkába új munkagépeket: egy rakodógépet, két kotrógépet és egy mobil törőgépet.
Hengerész Szakmai Napok a Bécsi úton
A Colas Út szakmai továbbképzésén külsős előadók vezették be a munkatársakat a legújabb aszfalttömörítési technikák rejtelmeibe. A Profi Bagger Kft. és a Wirtgen Budapest Kft. felajánlásával lehetőségünk volt arra, hogy egy egész napos oktatáson jobban megismerkedhessünk az Asphalt Manager működésével és a Hamm HCQ Navigátorával.
Áldó Krisztus-szobrot avattak Tarcalon
Gyöngyszemmel gazdagodott Tarcal települése, a bánya szomszédságába, a bányató feletti dombra került ugyanis a 8,5 méter magas, gránitból készült Áldó Krisztus-szobor.
Római út Tállyán
A Via Romana római út próbaszakaszt épített Tállyán, ahol az önkormányzat kőfaragó műhelyének dolgozói válogatták össze a záróköveket. A rétegrend tállyai M80-as és M22-es, rétegenként hengerelt terméskőből áll, de a próbaszakasz három különbözőféle technológiával épült.
Új úthengerek a Colas Útnál
Úthenger párbajt is rendez a Colas Út a nemrég beszerzett új munkagépei részvételével. A cég elkezdte a meglévő gépállományának lecserélését.
Elkészült a 31-es főút felújításának I-II. üteme Jász-Nagykun-Szolnok megyében
A Colas Út Zrt. konzorciumvezetőként végezte 31-es sz. főút Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszának 115 kN tengelyterhelésre történő megerősítés I.-II. ütem (I.-VI. szakasz) út- és közműépítési munkáit. A 2013 késő őszén kezdődött munka keretében 17 km hosszon, kül- és belterületi szakaszokon mintegy 5,3 milliárd Ft értékű műszaki feladat megvalósítása zárult le határidőre 2015. március 31.-én.
Elkészült az 1-es villamos meghosszabbítása
A budapesti 1-es villamos vonalának felújítására és meghosszabbítására a Kerepesi út és a Fehérvári út között kiírt közbeszerzést az A-HÍD Zrt. és a Colas Alterra Zrt. által alkotott S Villamos Konzorcium nyerte el 2013 októberében.
Lassíts! Az én apukám is itt dolgozik!
A Colas csoport egy éve bevezetett új munkavédelmi táblája nagy sikert aratott a közlekedők és járókelők között. Az M85-ös építkezésen debütált táblát azóta a cégcsoport más munkaterületein is bevezettük.
Nyert a dózer jelmez!
Kollégánk, Szabó Máté 8 éves kisfia, Bence abszolút első helyezést ért el a Debrecen-Csapókerti Általános Iskola idei farsangjának jelmezversenyén. Minden elismerésünk a Caterpillar D9T replika elkészítéséért, és gratulálunk a családnak a győzelemért!
Tervezői szakmai nap a Technológiai Igazgatóságon
2015. február 10-én a Technológiai Igazgatóság speciális szakmai napot tartott kifejezetten az utas tervezők részére. Az előzetes meghívások és bejelentkezések nagy száma alapján legalább két külön képzési napot kell tartanunk 80 fő részvételével.
Colas az Innotrends kiállításon
A Nemzeti Innovációs Hivatal főszervezésében, a Design Terminál és a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség kiemelt szakmai támogatásával, és számos hazai szervezet összefogásával, idén is megrendezték legjelentősebb hazai, de nemzetközi kitekintésű kutatás-fejlesztési és innovációs konferenciáját egyben startup kiállítását 2014. október 16-17-én Budapesten, az Akvárium Klubban.
cLeanergie: Energiahatékonysági kampány a Colasnál
Az anyavállalat 2012-ben indította útjára a Cleanergie névre keresztelt energiahatékonysági kampányt, amely a Colas életének teljes spektrumát átszövi, az aszfaltgyártástól kezdve, a bedolgozáson át az irodai munkával bezárólag. A Cleanergie márkanév nem a „tiszta energia” angol megfelelőjéből született, hanem a „Colas Lean Energy” összeolvadása, vagyis szabad fordításban annyit jelent: Colas Takarékos Energia.
2015 májusáig tart az újpesti felújítás
2014 októberében megkezdtük Újpesten a Tél utca felújítását. A teljes szerkezetében átépülő út- és járdaépítés jövő májusig tart. A főváros legtöbb útfelújításához hasonlóan itt is a kerékpáros forgalomnak kedvez majd az új forgalomtechnikai rend. 2014-ben a Rózsa utcai csomópont épül át.
Elindult a pályaszerkezet-építés az M86-oson
Az M86-os gyorsforgalmi út Szeleste-Hegyfalu közötti szakaszán 2014 novemberében kezdődött meg a pályaszerkezet építése.
Riolittufa a növénytermesztés és talajjavítás szolgálatában
Régóta ismert a riolittufa hozamfokozó hatása és talajjavító képessége, amit hosszú évek munkájával be is bizonyítottunk számos kutatóintézet és felsőoktatási intézmény mellett mezőgazdasági termelők bevonásával. Természetes anyag lévén negatív tulajdonsága nem mutatható ki a mezőgazdaságban, a vegetációra és a talajéletre kizárólag produktív hatását sikerült azonosítanunk.
Költözünk!
2014. december 1-jétől a Colas Hungária (beleértve a Nagy Létesítmények Főigazgatóságát és a Közép-Európai Igazgatóság irodáit) és a Colas Út Kórház utca 6–12. szám alatti központja az óbudai Globe 3 irodaházból a XI. kerületi Bocskai út 73. szám alatti irodaházba költözik, ahová a Colas Alterra vezetése is csatlakozik a budaörsi központból.
Szent Borbála Napi Istentisztelet
Már hagyomány, hogy Szent.Borbála emlékére, Advent beköszöntésekor, az első gyertyagyújtással együtt imádkozunk az elhunyt bányászokért, és minden bányászért. Az eseményre meghívást kapott St. Martin szaxofon és pánsíp művész, aki a mise előtt tartotta meg koncertjét a Tállyai Üzem bányaudvarában. A szertartás végén felcsendült a Bányászhimnusz, ami éneklésében a helyi Kővirág Kórus is közreműködött.
Hordógurítás Rátóton
Régi hagyomány, hogy egy híd elkészültét hordógurítással ünneplik, mert a babona szerint balszerencse éri azt, aki először kel át az új hídon, ezért egy hordót szokás a hídon annak szerkezetkész állapotában átgurítani, hogy az „felfogja” az átkot. Ezt a hagyományt értelmeztük kicsit újra 2014. november 18-án, hiszen egyrészt nem új hídról van szó, másrészt a hidat nem csupán szerkezetkész, hanem forgalomra alkalmas állapotban avattuk fel meghívott vendégeink segítségével.
Kátyúzó keverékek laboratóriumi alkalmassági vizsgálata
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. már több éve minden év elején közbeszerzést ír ki hidegen bedolgozható kátyúzó keverékekre. A kiírásban mind bitumenemulziós, mind tárolható (higított bitumenes vagy speciális kötőanyagú) depóniában tárolható és zsákos kiszerelésű keverékek szerepelnek 8 mm és 11 mm-es maximális szemnagysággal.
Szivattyútelepek a Sárközben kiállítás Szekszárdon
A Duna projektben építészetileg és gépészetileg igényesen felújított ipari műemléknek számítanak bátai és lankóci szivattyútelepek, ezeknél a Colas Alterra Zrt. anyagi támogatása tette lehetővé, hogy a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum munkatársai a vízügyes kollégák segítségével látványos, színes kiállításokat készítsenek. A látogatók a kiállításokon megismerkedhetnek a történelmi múlttal, a létesítmények bel- és árvízvédelmi szerepével.
"Brutális" forgatás a szobi bányában
2014. október 18-án került adásba a Spektrum TV „Brutális fizika” című sorozatának újabb része, amelyben a tűz és a víz megdöbbentő erejét demonstrálta a két házigazda: Härtlein Károly, a BME Fizika Intézetének tanszéki-mérnöke, és a Totalcar újságírója, Vályi István.
Két új VOLVO/ABG finisherrel bővült a Colas Út flottája
Hosszú előkészületet követően a nyár végén érkezett meg a két új VOLVO/ABG P7820C típusú aszfalt finisher. Miután az új gépek megkapták a Colas arculatnak megfelelő színeket és matricákat, szeptember elején már munkába is álltak
Határidő előtt átadtuk az M3-as legkeletibb szakaszát
2014. október 10-én, a szerződéses határidő előtt átadtuk a forgalomnak az M3-as autópálya 49-es út és Vásárosnamény közötti szakaszát. Az „M3 Kraszna 2012” Konzorcium kivitelezésében épült 11,9 kilométer hosszú autópálya-szakasz utolsó, 3,9 kilométeres részének megépítése volt a Colas Hungária Zrt. feladata.
Óvodások testnevelését támogatja a Colas Út
Az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány támogatásával a Colas Út 9 óvoda sportpályájának felépítéséhez járult hozzá. Az első ovi-foci pálya avatójára 2014. október 6-án került sor Nyíregyházán.
Bányász napi kitüntetések
A nagy múltra visszatekintő bányászkultúra, a bányászhagyományok megőrzésére és ápolására a Colas Északkő Bányászati Kft. is nagy hangsúlyt fektet, amelynek egyik legkiemelkedőbb része az évről évre megrendezett Bányász Nap. A saját szervezésű rendezvényen tüntetjük ki azokat a kollégákat, akik az elmúlt években kiváló és lelkiismeretes munkavégzésről, a szakma iránti szeretetről és elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot. A vállalat tizenkét üzeméből és a tarcali központból összesen tíz fő vehetett át szolgálati oklevelet.
Megint az M6-oson aszfaltoztunk
A Porr Építési Kft. megbízásából a Colas Hungária Zrt. új SMA 11 (mF) 25/55-65 kopóréteget készített az M6-os autópálya 76+200–104+450 kilométerszelvények közötti szakaszán 75 000 négyzetméteres felületen. A 2014. július 10-e és augusztus 19-e között zajló munkákon a marást a Colas Út végezte alvállalkozóként, az aszfaltkeveréket pedig szintén a Colas Út dunaharaszti keverőtelepéről szállítottuk.
Fagy- és olvasztósó-álló hídépítési betonok Európában
A Magyarországon kialakult fagy- és olvasztósó-álló betonokkal kapcsolatos probléma megoldása érdekében 2014. július 30-án szakmai konferenciát tartottunk a Colas Technológiai Igazgatóságán. A konferencia célja az volt, hogy megismertesse a résztvevőkkel a hazai és a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott szabványokat, előírásokat, technológiákat, vizsgálati eljárásokat és a megfelelőség-igazolási módszereket.
Fáklyázás az M85-ösön
Az épülő M85-ös autóút Enese és Csorna közötti szakaszán kiváltott Mosonszentmiklós-Csorna DN400 PN64 nagynyomású acél földgázvezeték élőre kötése miatt szükséges, leürítéssel járó fáklyázás volt 2014. május 29-én. Az egész projekt véghatáridejét befolyásoló mérföldkő teljesítésére a csornai gázátadó állomáson reggel fél 8-kor került sor.
Idén is munkavédelmi hét a Colasnál
A forgalom közelében történő munkavégzés munkabiztonsági vonatkozásait országonként eltérő szabványok és rendeletek szabályozzák, melyek elsősorban a közlekedők biztonságát hivatottak megóvni, és többnyire nem nyújtanak elegendő védelmet a forgalom közelében munkát végzők számára. De ki fog minket megvédeni?
Új módszer a kötőanyagok meghatározására
Minden országban évente vizsgálatok ezreit kell elvégezni, melyekhez oldószerként klórozott szénhidrogéneket használnak, amik különböző mértékben rákkeltők. Kezdetben a kloroform, később a triklóretilén lett a széles körben elterjedt oldószer, de a Colasnál már áttértünk a kevésbé veszélyes tetraklóretilén alkalmazására.
Egyre fontosabb szempont az útépítésben a gördülési zaj
A CPX (close-proximity) mérése egy közel-téri mérést jelent utánfutóval vagy a kerék közelében tartókonzolra rögzített mikrofonok segítségével. A közel-téri módszer lényege, hogy egy járműre vagy egy utánfutóra a gumiabroncstól meghatározott távolságokra elhelyezett mikrofonok által mért jeleket vizsgálja, amely lehetővé teszi a gördülési zaj és a kopóréteg homogenitásának a környezeti körülményektől független mérését.
Habosító berendezés az orosi keverőn
Bitumenhabosító berendezéssel láttuk el az M3-as autópálya aszfaltigényét Orosról kiszolgáló Benninghoven keverőüzemet. A Colas-fejlesztésű berendezést a Nagy Létesítmények Főigazgatóságának kollégái szerelték a keverőre. A berendezés túl van a próbaüzemen, az eddig lekevert kb. 150 tonna aszfalt laborvizsgálatai folyamatban vannak.
Kísérleti fázisban a töltőkocsis robbantás
Tállyai üzemében évtizedek óta nagyátmérőjű sorozatrobbantást alkalmaz elsődleges kőzetjövesztésre a Colas Északkő Kft. A robbantástechnika fejlődésével, és persze a felhasználói oldal mind magasabb elvárásaival azonban egyre korszerűbb megoldásokat kínálnak a robbantástechnikai cégek.
Harmadszor és duplán nívódíjas Alterra
A 2013. évi Építőipari Nívódíj pályázaton két kategóriában is, egymással összefüggő, de két különálló létesítménnyel indultunk. Az infrastrukturális létesítmények kategóriában a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep (BKSZT) kivitelezésével a Hídépítő Zrt.-vel közösen adtunk be pályázatot, a környezetvédelmi és vízügyi kategóriában pedig a BKSZT sodorvonali bevezetéssel önállóan indultunk.
Kondoroson dolgozhat az Alterra
Csatornahálózat- és szennyvíztisztító-fejlesztési program kezdődött el EU-támogatás segítségével Kondoroson.
Védett élőlények felmérése a zempléni bányákban
Az élőlények felmérésére 2014 márciusában került ismét sor a Colas Északkő Kft. zempléni üzemeiben. A növény- és madártani megfigyelést Papp Viktor Gábor természetvédelmi szakértő végezte el, aki napokig, 24 órás megfigyeléssel tanulmányozta a bányák területén az élőlényeket. A természetvédelmi szakértő munkáját és az adatgyűjtést segítették a terület természetvédelmi őrei és a bányák személyzete is.
HAPA nagykonferencia
A Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA) idén február 25-26-án, Balatonalmádiban tartotta XV. évi nemzetközi nagykonferenciáját neves külföldi és hazai előadók meghívásával.
Beruházások Szobon
Rendszámfelismerővel rendelkező sorompós beléptető rendszert és egy új törőgépet is üzembe helyeztek a Colas Északkő szobi üzemében.
Tokaji átkelési szakaszon kihelyezett súlykorlátozások
Tokaji átkelési szakaszon kihelyezett súlykorlátozások melletti eljárás a Colas Északkő Kft. Tokaj-hegyaljai bányáiból tervezett közúti szállítások esetén
Főszerepben a CAT dömper
Az RTL Klub A`La CAR című műsorában szerepelt a Colas Északkő CAT 773F típusú bányadömpere. A tállyai üzemben szolgálatot teljesítő 100 tonnás monstrumról készült, 2013. december 28-án adásba került műsort itt tekintheti meg: http://www.rtlklub.hu/musorok/alacar/videok/232085
Nyitás 2014
2014-es nyitási időpontok
Éjszakai aszfaltozás a Baross téren
A 4. sz. metróvonalhoz kapcsolódó Baross téri felszínrendezési munkák keretében a kopóréteg építési munkáit végeztük november végén. A forgalmat csak szigorú megkötések szerint korlátozhattuk, ezért a munkák egy részét csak éjszaka végezhettük.
Alapkőletétel az M30-26.sz főút Miskolc északi elkerülőn
2013. november 13-án ünnepélyes keretek között zajlott az M30-26.sz. főút Miskolc északi elkerülő szakaszának alapkőletétele, melyen beszédet mondott Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára.
Elkezdtük a Baross tér felszínrendezési munkáit
A Colas Út Zrt. felvonult a „Budapesti 4-es számú metróvonal I. szakasz - kapcsolódó felszíni beruházások megvalósítása - K2/D - Baross tér felszíni rendezés” megnevezésű projekt keretében a Baross térre.
Colasos előadó Nemzeti Közlekedési Napokon Siófokon
Számos érdekes előadást hallgathatott meg a szakmai közönség Siófokon november elején a Nemzeti Közlekedési Napok rendezvényén.
A Colas Alterra újítja fel az 1-es villamost
A Colas Alterra és az A-HÍD konzorciumával kötött szerződést a Budapesti Közlekedési Központ a budapesti 1-es villamos Bécsi út és Kerepesi út közötti szakaszának komplex felújítására.
Bővítjük a felsőzsolcai aszfaltkeverő telepünket
Felsőzsolcai telephelyünkön látványos fejlesztéseket hajtottunk végre. Első körben kibővítettük az aszfaltozott térburkolat területét. Az így kapott hasznos területen újabb, vagy nagyobb anyagdepókat tudunk létesíteni. A vízelvezető rendszert - burkolt árkokat - is felújítottuk. A felülről fedett depóterek oldalsó burkolatot kaptak. A közeljövőben a fedett depóterek további bővítése, illetve egyéb gépészeti fejlesztések is terveink között szerepelnek.
Por- és zajmérés Kesztölcön
Por- és zajmérést végeztünk a Colas Északkő 2011 őszén vásárolt kesztölci bányájában idén október 7-én. A GEON System Kft. respirábilis por- és munkahelyi zajmérésére rakodógépeken, kotrókon és dömpereken dolgozó kollégáinkon került sor. A mérésben három ott dolgozó kollégánk vett részt.
Guinness rekord Tokajban
Tokaj testvérvárosi kapcsolatának 25. évfordulóját egy Guinness rekorddal ünnepelte. A rendezvény főtámogatója a Colas Északkő volt.
Védett növény áttelepítése az M85-ös gyorsforgalmi út építésén
Több mint 270 tő kisfészkű aszat nevű védett növényt kell áttelepíteni munkatársainknak az M85-ös gyorsforgalmi út építkezésén. Az engedélyeztetést rekordgyorsasággal végezték kollégáink.
Új gépekkel bővült a Colas Északkő gépparkja
A Metso HP 300-as kúpos törőgépet a cégcsoporton belüli beszerzéssel a Colas Polskától, a Liebherr R 954 C típusú lánctalpas kotrót pedig a francia Colas Est-től vásárolta a Colas Északkő. Az egyenként 30 millió forintért vásárolt gépek a nógrádkövesdi üzemben álltak munkába.
Új termék a vasútépítés szolgálatában
Cégünk üzemszerűen termelt SZK2 zúzottkő keveréket Szobon a Vác-Verőce vasútépítési projekthez partnere megbízásából.
Új gyorsforgalmi szakaszokat nyert a Colas
Az elmúlt hónapok során több gyorsforgalmi útszakasz megépítésére kiírt pályázaton is sikeresen szerepelt a Colas.
Megújult Békéscsaba főtere
A Colas Út tavaly kezdte a SADE Magyarország Kft.-vel közösen Békéscsaba főterének rehabilitációját.
Épül a Baross tér
A STRABAG-MML Kft. és a Colas Alterra Zrt. alkotta konzorcium építi át a Baross teret a 4-es metró beruházásához kapcsolódóan. Feladataink között az egyik legkomolyabb munkarész az újonnan épülő aluljáró 6000 m2-es vasbeton szerkezetének megépítése, melyet a Baross tér jelentős gépkocsi- és gyalogosforgalmának lebonyolítása mellett kell megvalósítani.
A Colas is segített a vészhelyzetben
A Colas is kivette a részét március közepén a rendkívüli havazás miatt kialakult, valamint a Duna áradása miatti katasztrófahelyzet kárenyhítési feladataiból.
Dunai árvízvédelmi munkák
A Volga után második leghosszabb európai folyó átlagos vízhozama másodpercenként 2300 köbméter víz, amely a május végi-június eleji árvíz során megnégyszereződött: másodpercenként kb. 10 000 m3 víz folyt le a Duna medrében, árterében és sajnos sok esetben a környező lakott területeken. A folyó, ami miatt több mint 1600 embert kellett kiköltöztetni otthonából, többmilliárd forintos kárt okozott.
Fenntartható utak
A Colas szakemberei is részt vesznek abban az előkészítő munkában, amely az útügy 21. századi, nemzetgazdasági szintű optimalizálását tűzte ki célul.
Nyílt nap Tállyán
Negyedik alkalommal tartott nyílt napot a Colas Északkő. A látogatókat a tállyai kőbánya látta vendégül 2013. május 24-én.
Fizessen bankkártyával üzemeinkben
Art. 2013. január 1-jétől hatályos 38. § (3a) bekezdése alapján korlátozásra került a készpénzforgalomban a számla nyitására kötelezett adózók adóköteles tevékenységéből származó pénzmozgás.
Átadtuk a Csepeli Gerincutat
A Fővárosi Önkormányzat jelenlegi egyik legnagyobb beruházásának kivitelezésével készült el a Colas-Csepeli Gerincút Konzorcium, ezáltal november végén jelentős forgalmi terheléstől mentesült a főváros XXI. kerülete.
Újraindul Egerbakta
Többéves hatósági-engedélyeztetési procedúrát követően, idén nyáron újra termelésbe vontuk egerbaktai üzemünket.
Csökkentett hőmérsékletű aszfaltok a HAPA nagykonferencián
A Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA) 2013. február 25-26-án tartotta évi nemzetközi konferenciáját neves külföldi és hazai előadók meghívásával.
Látvány-csapatsportok Támogatása
Cégünk fontosnak tartja, hogy részt vállaljon a társadalmunk egészségesebbé válásának folyamatában. Ennek egyik vitathatatlan alkotó eleme a rendszeres sportolás.
Riolittufa a mezőgazdaságban
1986-ban, anno még az Észak Magyarországi Kőbánya Vállalat megbízást adott a Debreceni Agrártudományi Egyetem (DATE) részére a riolittufa mezőgazdasági felhasználásának kutatására.
Riolittufa a kerámiagyártásban
Hazánk legnagyobb kerámiaipari cége az 1980-as évektől alapozza technológiáját a riolittufa őrleményünkre.
61 ajándékdobozt gyűjtött a Colas a rászorulók részére
Karácsonyi jótékonysági akciót tartott a Colas.
Lépjen be a mesék varázslatos világába - Szenteczki Csaba kiállítása a Bécsi úton
A Colas Bécsi úti Technológiai Igazgatóságának konferenciaterme december 13-án ismét művészeti kiállítóteremmé változott.
Elkészült az M0 hárosi Duna-hídjának pályalemeze
Az egyedi gyártmányú zsaluelemeknek köszönhetően kész az M0 hárosi Duna-hídjának öszvér pályalemeze. A műtárgy nagymértékben hasonlít a „régi” testvéréhez, szinte pontos mása a 90-es években épült első hídnak.
Újra a Csepeli Szennyvíztisztítón dolgozik az Alterra
A BKSZTT 3. tisztítási fokozat tervezése és kivitelezése tárgyú projekt megvalósítása után a Dunába kerülő tisztított víz maradék összes nitrogén és összes foszfor tartalma az eddigiekhez képest jelentősen lecsökken, illetve a csapadékos időjárás idején tisztítatlanul a Dunába kerülő leválasztott vizek lebegőanyag (szennyezőanyag) tartalma is kielégíti az előírásokat.
ASFT-felmérés a magyar gyorsforgalmi hálózaton
A Colas Hungária Technológiai Igazgatósága az Állami Autópálya Kezelő megrendelésére októberben elvégezte az állami gyorsforgalmi úthálózat csúszásellenállásának (burkolati érdességének) felmérését.
Sikeres Integrált Irányítási rendszeraudit a Colas Alterránál
Június elején MIR, KIR, MEBIR, EIR auditot tartott társaságunknál a CERTOP.
Innovációval fenntartható mobilitás
Idén Athénban tartották a közlekedési ágazat egyik legnagyobb, éves európai szakmai találkozóját, a TRA (Transport Research Arena) Europe-2012 nemzetközi konferenciát, „Innovációval fenntartható mobilitás” címmel.
Beszámoló az 5. EURASPHALT & EUROBITUME konferencia eseményeiről
Isztambulban rendezték meg idén június 13-15-e között az 5. EURASPHALT & EUROBITUME konferenciát.
Vásárhelyi-díjat kapott Puchard Zoltán
A Magyar Útügyi Társaság elnökségének javaslata alapján a szakmai érdekképviseleti szervezet 2012-ben szakmai munkásságának elismeréseként Dr. Vásárhelyi Boldizsár-díjban részesítette a Colas Technológiai Igazgatóját, Puchard Zoltánt.
ASFT-felmérés Győr-Moson-Sopron megyében
A Technológiai Igazgatóság csúszásellenállás-felmérést végzett Győr-Moson-Sopron megye másodrendű főútjain.
Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA) nagykonferencia
Neves külföldi és hazai előadók meghívásával tartotta évi nemzetközi konferenciáját a Magyar Aszfaltipari Egyesülés.
60 éves a Colas Alterra
Fennállásának 60. évfordulója alkalmából nagyszabású, szakmai rendezvénnyel egybekötött ünnepséget szervezett a Colas-Alterra az Európa hajón régi és jelenlegi munkatársai, valamint partnerei részvételével.
Piros aszfaltcsík a Budafoki úton
Piros aszfalt épült a Bogdánfy út - Budafoki út közötti kerékpárút átvezetésben.
Technológiai képzés Noszvajon
Belső technológiai képzést tartottunk Noszvajon. Az új szervezeti formában először került sor a Technológiai Igazgatóság oktatás-képzési találkozójára.
Horvát kollégákat látott vendégül a központi labor
A horvátországi Colas laborszervezetének képviselői ismerkedtek meg az általunk alkalmazott technológiákkal.
Tanulmányút a Colas technológiai központjában
A Technológiai Igazgatóság képviseletében 2012 januárjában 10 napos tanulmányúton vettünk részt a Párizs melletti Magny-ban, a Colas csoport technológiai központjában.
Tanulmányúton a CST-ben
A Colas csoport technológiai központjába, a CST-be (Campus Scientifique et Technique) látogatott a Technológiai Igazgatóság. Dr. Vinczéné Görgényi Ágnes és Gonda József. Tanulmányútjukra a Párizs melletti Magnyban került sor.
Átadtuk a Csepeli Gerincút I. ütemét
A Fővárosi Önkormányzat jelenlegi egyik legnagyobb beruházásának kivitelezésével készült el a Colas-Csepeli Gerincút Konzorcium, ezáltal november végén jelentős forgalmi terheléstől mentesülhet a főváros XXI. kerülete.
EAPA HSE konferencián jártunk Párizsban
Az Európai Aszfaltipari Egyesület környezetvédelmi munkacsoportja jelentős konferenciát és munkabizottsági ülést tartott 2011 októberében Párizsban.
Egy nap az útbiztonságért
2011. október 18-án Útbiztonsági konferenciát rendeztek Párizsban. Számos olyan gondolatot kifejtettek, melyekkel napi szinten együtt élünk, de nem tulajdonítunk nekik jelentőséget.
Lefutottuk a Budapest Maratont is
Az október eleji időpont ellenére szokatlan melegben teljesítették a Colas kollégái a 26. Budapest Maratont.
Technológiai nap a főváros szakembereinek
Folytatódott a Technológiai Igazgatóság által Technológiai napként bevezetett szakmai képzések sorozata.
Elektromos sportautó az M0 munkaterületén
A Porsche Carrera 997-es roadstert a Siemens 180 KW-os elektromotorja közvetlen károsanyag-kibocsátás nélkül 220 km/óra sebességgel képes repíteni.
Épül a csepeli külső gerincút
A Colas Út kivitelezésében épülő csepeli gerincút szigetszentmiklósi ága az 51101. jelű út és az M0 autóút csomóponti ágak csatlakozásától indul és Szigetszentmiklós illetve Halásztelek ipari és mezőgazdasági területein keresztül éri el a meglévő 5101.
Építőipari Nívódíjat kapott a szegedi főgyűjtő
A Colas Alterra Építőipari Nívódíjat nyert a szegedi főgyűjtővel, ahol elsőként alkalmaztuk az EBP (aktív földmegtámasztásos) alagútfúrásos technológiát.
TeSzedd! Önkéntes szemétszedési akciót támogat a Colas
2011. május 21-én került sor a TeSzedd! országos önkéntes szemétszedési akcióra, melynek kiemelt támogatója volt a Colas.
Árvízvédelmi munkák Felsőzsolcán és környékén
A Colas Alterra és a Colas Hungária részt vesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvízkárok megelőzését szolgáló komplex árvízvédelmi rendszer kiépítésében.
Elindultak a földmunkák az M3-ason
Megkezdődtek a nagytömegű földmunkák az M3 autópálya újonnan épülő szakaszán. A homokdűnékből töltés épül az M3 autópályát keresztező magyi út hídjához, Ófehértó térségében pedig elkezdődött a terület lehumuszolása, illetve az alkalmatlan fedőréteg eltávolítása.
A Magyar Aszfaltipari Egyesülés nemzetközi konferenciája
A Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA) 2011. februári nemzetközi konferenciáján a meghívott külföldi előadók között a Colas képviseletében előadást tartott Henri Molleron a cégcsoport környezet-irányítási igazgatója, aki vállalataink emisszió- és energia- politikája ismertetésén keresztül bemutatta az ökológiai lábnyom (carbon footprint) francia megközelítésű számítási módszerét.
Épül a csepeli HÉV híd
A csepeli gerincút 1-es ütemében a Colas Hungária hídépítői megkezdték az új HÉV híd építését, amely a régi nyomvonalon épül, de alatta 2x2 sávon haladhat majd a forgalom.
Szakmai nap műszaki menedzsereknek
A „Pályaszerkezetek méretezése” szakmai nap folytatásaként 2010. őszén folytatódott a Technológiai Igazgatóság által indított és technológiai napként bevezetett szakmai képzések sorozata.
25 milliós támogatás a Colas kutatás-fejlesztési projektjéhez
A Colas Hungária Zrt. Technológiai Igazgatósága a Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) részeként a Közép-Magyarországi Operatív Program KMOP-2009-1.1.4 jelű Vállalati innováció támogatása c. pályázati kiírásra nyújtott be pályázatot. A ROP Irányító Hatósága támogatásra érdemesnek ítélte az „Energiatakarékos útépítési technológiák bevezetése a Colas Hungária Zrt-nél” című pályázatot, amely egy 2 éves K+F programot valósít meg.

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Bővebben