Hírek

Lezárult a hosszabb élettartamú aszfaltkeverék típusok kifejlesztésének pályázata
A technológia és az új típusú aszfaltkeverékek bevezetése esetén az eddigi felújítási gyakorlattal szemben kitolható az útfelújítások ciklusideje az eddigi 10-15 évről 20-30 évre.
Hosszabb élettartamú aszfaltkeverékek kifejlesztésére nyert támogatást a Technológiai Igazgatóság
A Colas Hungária Zrt. Technológiai Igazgatósága a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a "Vállalatok K+F tevékenységének támogatása" pályázati program keretében 88,12 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A kutatás célja a jelenleg ismert és használt aszfaltkeverékeknél hosszabb élettartamú aszfaltkeverék típusok kifejlesztése speciális adalékanyag hozzákeverésével.
Szoftver a környezettudatosabb útépítésért
A Colas Hungária nem csak a gyors és hatékony munkát helyezi előtérbe, a környezetet és a folyamatos fejlődést is kiemelten kezeli
Környezet- és energiakímélő technológiák az idei HAPA konferencián
A Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA) idén február 23-24-én, Balatonalmádiban tartotta XVII. konferenciáját. A rendezvénynek idén is a Ramada Aurora Hotel & Resort Lake Balaton szálloda adott otthont, kiemelt témái pedig a környezet- és energiakímélő technológiák és vizsgálatok, illetve az európai szabványosítási trendek voltak.
Franciaországi tanulmányút a CST-ben
A Colas Hungária Technológiai Igazgatósága és a Colas SA párizsi campusa közti, több éve tartó sikeres együttműködés keretében idén ismét két kollégánk látogathatott el Franciaországba.
Építményeink 2015 Erdély-Partium-Bánság Konferencia Székelyudvarhelyen
Immár harmadik alkalommal rendezték meg az Építményeink 2015 Erdély-Partium-Bánság konferenciát, amelynek minden évben egy székelyföldi város ad otthont.
Szakmai 7 a BME Építőmérnöki Karán
A Colas is támogatta a kar négynapos szakmai rendezvényét, melyen Puchard Zoltán technológiai igazgató is előadást tartott.
LIFE SustainEuroRoad
A Colas Hungária Zrt. Technológiai Igazgatósága – a Colas SA közvetítésével – bekerült a Life SustainEuroRoad elnevezésű, Európai Unió által finanszírozott projektbe, melynek célja az útépítés és -felújítás környezeti hatásainak drasztikus csökkentése Európában.
Neves szakmai díjat kapott a Technológiai Igazgatóság dolgozója
Dr. Vinczéné Görgényi Ágnes főmérnök, a Colas Hungária Technológiai Igazgatóságának munkatársa is a díjazottak között volt idén a Magyar Útügyi Társaság ARANY MÉRFÖLDKŐ díjánál.
Hengerész Szakmai Napok a Bécsi úton
A Colas Út szakmai továbbképzésén külsős előadók vezették be a munkatársakat a legújabb aszfalttömörítési technikák rejtelmeibe. A Profi Bagger Kft. és a Wirtgen Budapest Kft. felajánlásával lehetőségünk volt arra, hogy egy egész napos oktatáson jobban megismerkedhessünk az Asphalt Manager működésével és a Hamm HCQ Navigátorával.
Tervezői szakmai nap a Technológiai Igazgatóságon
2015. február 10-én a Technológiai Igazgatóság speciális szakmai napot tartott kifejezetten az utas tervezők részére. Az előzetes meghívások és bejelentkezések nagy száma alapján legalább két külön képzési napot kell tartanunk 80 fő részvételével.
Colas az Innotrends kiállításon
A Nemzeti Innovációs Hivatal főszervezésében, a Design Terminál és a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség kiemelt szakmai támogatásával, és számos hazai szervezet összefogásával, idén is megrendezték legjelentősebb hazai, de nemzetközi kitekintésű kutatás-fejlesztési és innovációs konferenciáját egyben startup kiállítását 2014. október 16-17-én Budapesten, az Akvárium Klubban.
Kátyúzó keverékek laboratóriumi alkalmassági vizsgálata
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. már több éve minden év elején közbeszerzést ír ki hidegen bedolgozható kátyúzó keverékekre. A kiírásban mind bitumenemulziós, mind tárolható (higított bitumenes vagy speciális kötőanyagú) depóniában tárolható és zsákos kiszerelésű keverékek szerepelnek 8 mm és 11 mm-es maximális szemnagysággal.
Fagy- és olvasztósó-álló hídépítési betonok Európában
A Magyarországon kialakult fagy- és olvasztósó-álló betonokkal kapcsolatos probléma megoldása érdekében 2014. július 30-án szakmai konferenciát tartottunk a Colas Technológiai Igazgatóságán. A konferencia célja az volt, hogy megismertesse a résztvevőkkel a hazai és a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott szabványokat, előírásokat, technológiákat, vizsgálati eljárásokat és a megfelelőség-igazolási módszereket.
Új módszer a kötőanyagok meghatározására
Minden országban évente vizsgálatok ezreit kell elvégezni, melyekhez oldószerként klórozott szénhidrogéneket használnak, amik különböző mértékben rákkeltők. Kezdetben a kloroform, később a triklóretilén lett a széles körben elterjedt oldószer, de a Colasnál már áttértünk a kevésbé veszélyes tetraklóretilén alkalmazására.
Egyre fontosabb szempont az útépítésben a gördülési zaj
A CPX (close-proximity) mérése egy közel-téri mérést jelent utánfutóval vagy a kerék közelében tartókonzolra rögzített mikrofonok segítségével. A közel-téri módszer lényege, hogy egy járműre vagy egy utánfutóra a gumiabroncstól meghatározott távolságokra elhelyezett mikrofonok által mért jeleket vizsgálja, amely lehetővé teszi a gördülési zaj és a kopóréteg homogenitásának a környezeti körülményektől független mérését.
Habosító berendezés az orosi keverőn
Bitumenhabosító berendezéssel láttuk el az M3-as autópálya aszfaltigényét Orosról kiszolgáló Benninghoven keverőüzemet. A Colas-fejlesztésű berendezést a Nagy Létesítmények Főigazgatóságának kollégái szerelték a keverőre. A berendezés túl van a próbaüzemen, az eddig lekevert kb. 150 tonna aszfalt laborvizsgálatai folyamatban vannak.
HAPA nagykonferencia
A Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA) idén február 25-26-án, Balatonalmádiban tartotta XV. évi nemzetközi nagykonferenciáját neves külföldi és hazai előadók meghívásával.
Colasos előadó Nemzeti Közlekedési Napokon Siófokon
Számos érdekes előadást hallgathatott meg a szakmai közönség Siófokon november elején a Nemzeti Közlekedési Napok rendezvényén.
Fenntartható utak
A Colas szakemberei is részt vesznek abban az előkészítő munkában, amely az útügy 21. századi, nemzetgazdasági szintű optimalizálását tűzte ki célul.
Csökkentett hőmérsékletű aszfaltok a HAPA nagykonferencián
A Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA) 2013. február 25-26-án tartotta évi nemzetközi konferenciáját neves külföldi és hazai előadók meghívásával.
ASFT-felmérés a magyar gyorsforgalmi hálózaton
A Colas Hungária Technológiai Igazgatósága az Állami Autópálya Kezelő megrendelésére októberben elvégezte az állami gyorsforgalmi úthálózat csúszásellenállásának (burkolati érdességének) felmérését.
Innovációval fenntartható mobilitás
Idén Athénban tartották a közlekedési ágazat egyik legnagyobb, éves európai szakmai találkozóját, a TRA (Transport Research Arena) Europe-2012 nemzetközi konferenciát, „Innovációval fenntartható mobilitás” címmel.
Beszámoló az 5. EURASPHALT & EUROBITUME konferencia eseményeiről
Isztambulban rendezték meg idén június 13-15-e között az 5. EURASPHALT & EUROBITUME konferenciát.
Vásárhelyi-díjat kapott Puchard Zoltán
A Magyar Útügyi Társaság elnökségének javaslata alapján a szakmai érdekképviseleti szervezet 2012-ben szakmai munkásságának elismeréseként Dr. Vásárhelyi Boldizsár-díjban részesítette a Colas Technológiai Igazgatóját, Puchard Zoltánt.
ASFT-felmérés Győr-Moson-Sopron megyében
A Technológiai Igazgatóság csúszásellenállás-felmérést végzett Győr-Moson-Sopron megye másodrendű főútjain.
Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA) nagykonferencia
Neves külföldi és hazai előadók meghívásával tartotta évi nemzetközi konferenciáját a Magyar Aszfaltipari Egyesülés.
Piros aszfaltcsík a Budafoki úton
Piros aszfalt épült a Bogdánfy út - Budafoki út közötti kerékpárút átvezetésben.
Technológiai képzés Noszvajon
Belső technológiai képzést tartottunk Noszvajon. Az új szervezeti formában először került sor a Technológiai Igazgatóság oktatás-képzési találkozójára.
Horvát kollégákat látott vendégül a központi labor
A horvátországi Colas laborszervezetének képviselői ismerkedtek meg az általunk alkalmazott technológiákkal.
Tanulmányút a Colas technológiai központjában
A Technológiai Igazgatóság képviseletében 2012 januárjában 10 napos tanulmányúton vettünk részt a Párizs melletti Magny-ban, a Colas csoport technológiai központjában.
Tanulmányúton a CST-ben
A Colas csoport technológiai központjába, a CST-be (Campus Scientifique et Technique) látogatott a Technológiai Igazgatóság. Dr. Vinczéné Görgényi Ágnes és Gonda József. Tanulmányútjukra a Párizs melletti Magnyban került sor.
EAPA HSE konferencián jártunk Párizsban
Az Európai Aszfaltipari Egyesület környezetvédelmi munkacsoportja jelentős konferenciát és munkabizottsági ülést tartott 2011 októberében Párizsban.
Technológiai nap a főváros szakembereinek
Folytatódott a Technológiai Igazgatóság által Technológiai napként bevezetett szakmai képzések sorozata.
A Magyar Aszfaltipari Egyesülés nemzetközi konferenciája
A Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA) 2011. februári nemzetközi konferenciáján a meghívott külföldi előadók között a Colas képviseletében előadást tartott Henri Molleron a cégcsoport környezet-irányítási igazgatója, aki vállalataink emisszió- és energia- politikája ismertetésén keresztül bemutatta az ökológiai lábnyom (carbon footprint) francia megközelítésű számítási módszerét.
Szakmai nap műszaki menedzsereknek
A „Pályaszerkezetek méretezése” szakmai nap folytatásaként 2010. őszén folytatódott a Technológiai Igazgatóság által indított és technológiai napként bevezetett szakmai képzések sorozata.
25 milliós támogatás a Colas kutatás-fejlesztési projektjéhez
A Colas Hungária Zrt. Technológiai Igazgatósága a Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) részeként a Közép-Magyarországi Operatív Program KMOP-2009-1.1.4 jelű Vállalati innováció támogatása c. pályázati kiírásra nyújtott be pályázatot. A ROP Irányító Hatósága támogatásra érdemesnek ítélte az „Energiatakarékos útépítési technológiák bevezetése a Colas Hungária Zrt-nél” című pályázatot, amely egy 2 éves K+F programot valósít meg.

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Bővebben