BEFEJEZŐ SZAKASZÁHOZ ÉRKEZETT A “KUTAS PROJEKT” - Colas Alterra
&#x;&#x;
Hírek
BEFEJEZŐ SZAKASZÁHOZ ÉRKEZETT A "KUTAS PROJEKT"

2024. 02. 01..

Budapesten a végéhez közeledik az elmúlt évtizedek legnagyobb ivóvízminőség-javító beruházása, a hálózat elavult vezetékeit cseréltük. 

A közel 20 milliárd forint értékű projektet a P-C Víztermelő Kutak Konzorcium (Penta Kft. – Colas Alterra Zrt.) valósította meg. A Colas Alterrára eső forgalom 11,5 milliárd forint volt. 

Jelenleg a fővárosban körülbelül ötezer kilométer hosszú az ivóvízhálózat, melynek jelentős része 50-90 év közötti. A 100 évre tervezett vezetékek élettartama a vége felé közeledik, ezért cseréjük szükségessé vált. A műszaki szükségességen túl a jelenlegi hálózat bizonyos szakaszokon mára túlméretezetté vált, mivel változtak a vízfogyasztási szokások, így sok esetben „pangás” alakult ki a főnyomó vezetékekben. 

Főnyomóvezeték cserék: 

A projekt során 6,6 km főnyomóvezeték cseréje valósult meg. A meglévő nagyobb méretű DN1600-DN1200 Sentab vezetékek helyére új, kisebb átmérőjű GÖV vezeték épült, amelyben a víz már megfelelő sebességgel áramlik, így biztosítva az ivóvíz megfelelő minőségét. 

Főbb mennyiségek nagyátmérőjű vezetékekből: 

  • DN1200 GÖV vezeték: ~ 1600 fm 
  • DN1000 GÖV vezeték: ~ 1495 fm 
  • DN600 GÖV vezeték: ~ 2675 fm 

A megfelelő vízellátás és üzembiztonság érdekében a Duna alatt futó, a dél-pesti és a dél-budai hálózatot összekötő vezetéket is fel kellett újítani. Mintegy 530 fm DN1100 PE vezeték került behúzásra a meglévő medercsőbe. A bélelést követően kőszórást készítettünk a medercső megfelelő védelme érdekében. 

A másik ágban a Ráckevei Duna alatt a csepeli és soroksári oldalt összekötő medercső szintén felújításra került egy itatott tömlős bélelési technológiával. A meglévő DN1000-es acélcsövet 280 fm hosszon béleltük ki. 

A munkaterület érintette a budafoki 6-os számú főutat is, melynél szintén alkalmaztunk behúzásos technológiát. DN1200-as GÖV csövet húztunk be DN1600-as meglévő Sentab csőbe több szakaszon, összesen ~ 500 fm-en. A csőrakat tokjaira egyedi kónuszt gyárttattunk, amely viselte a behúzás közben fellépő súrlódási erőket. 

Csápos kutak felújítása: 

A projekten belül 60 db csápos kút került felújításra a Szentendrei- és a Csepel-szigeten, biztosítva ezzel a szükséges mennyiségű ivóvíz-termelést. 

Kutanként öt új csáp került kisajtolásra, egyenként 30 fm hosszban. A koracél anyagú csápok perforált, úgynevezett hídszűrős kialakításúak. Ebből összesen ~ 9 km-t sajtoltunk be a vízadó rétegbe. 

Az összes kút teljeskörű gépészeti és elektromos felújításon is átesett. 

Ólom bekötés cserék: 

2956 db ólomanyagú házi ivóvízbekötés cseréje történt meg, a munkálatok Budapest összes kerületét érintették. 

A kivitelezési munkák 2021 őszén kezdődtek és 2023 őszére fejeződtek be. A műszaki átadás-átvételi eljárás 2023.11.16-án zárult le. 

Colas Hungária