BKISZ V. Budaörs - Colas Alterra
BKISZ V. Budaörs
A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt célja az évtizedes szennyvízprobléma megoldása Budapest korábban csatornázatlan területein, valamint Budaörsön. Az átfogó beruházás eredményeként az eddig ellátatlan területeken is kiépül a szennyvízhálózat, az összegyűjtött szennyvíz pedig a fővárosi szennyvíztisztító telepekre kerül, ahol a legkorszerűbb eljárásokkal tisztítják meg. A Colas Alterra egyik legfőbb feladata a BKISZ projekt V. részének megvalósítása. Cél, hogy a Budaörsön keletkező szennyvizek összegyűjtve a Dél-budai főgyűjtőn keresztül eljussanak a Budapesti Központi Szennyvíztisztító telepre.

A projektet Budaörs város megbízásából a 12-es számú Főépítés-vezetőség végzi, a szerződéskötés 2016 végén történt meg, a befejezési határidő pedig 2018 vége. A kivitelezési feladatok 2017 márciusában kezdődtek meg a hosszú tervezési és engedélyeztetési szakaszt követően.

A tervezés során különös gondot kellett fordítani a beépítendő anyagok és berendezések költséghatékony kiválasztására. A projekt során megépítünk több mint 2600 folyóméter 500-as és 600-as ÜPE csatornát gravitációs kivitelben, valamint 1500 folyóméter 300-as és 400-as nyomóvezetéket szintén ÜPE csőanyagból. Miután a rendszer elkészül, a jelenleg a tisztítótelepre érkező szennyvizeket át kell terelni az új csatornahálózatba, és a megfelelő próbaüzemről is gondoskodnunk kell. A sikeres próbákat követően a szennyvíztisztító telep és a hozzá tartozó két kisebb átemelő telep leáll. Ezt követően a továbbiakban nem üzemelő átemelőket el kell bontanunk, ami után a szennyvíz már a Központi Szennyvíztisztítóba jut, ahonnan tisztítás után a Dunába kerül.

Starting date: 19/12/2016Kezdés: 2016.12.19.

Completion date: 12/01/2018Befejezés: 2018.01.12.

Helyszín: Budapest

Colas Hungária