cLeanergie: Energiahatékonysági kampány a Colasnál Colas Hungária
&#x;&#x;
Hírek
cLeanergie: Energiahatékonysági kampány a Colasnál

2015. 01. 08..

Az anyavállalat 2012-ben indította útjára a Cleanergie névre keresztelt energiahatékonysági kampányt, amely a Colas életének teljes spektrumát átszövi, az aszfaltgyártástól kezdve, a bedolgozáson át az irodai munkával bezárólag. A Cleanergie márkanév nem a „tiszta energia” angol megfelelőjéből született, hanem a „Colas Lean Energy” összeolvadása, vagyis szabad fordításban annyit jelent: Colas Takarékos Energia.

A magyarországi cégcsoportnál 2013-ban adaptáltuk a programot, amelynek első lépéseként egy olyan megbízható monitoring rendszert alakítottunk ki, amelynek eredményeire támaszkodva valós képet kaptunk a cégcsoport energiafogyasztási mennyiségeiről, fajtáiról, trendjeiről és költségeiről. A magyar leányvállalatoknál persze korábban is működtek energetikai programok, amelyek azt célozták, hogy a lehető legkevesebb energiát használjuk fel, megóvva ezzel mind környezetünket, mind pénztárcánkat, de a Cleanergie mindezeket a kezdeményezéseket globális szintre emeli.

Annak érdekében, hogy pontos adatok álljanak rendelkezésünkre, bevezettük aszfaltkeverőinken a Key Performance Indicator (fő teljesítmény mutató) rendszert, amelynek segítségével mérni tudjuk az egy tonnára vetített energiafelhasználást, az aszfaltgyártási átlaghőmérsékletet, a szárításra használt energiamennyiséget, illetve a homlokrakodó üresjárati idejét. Ezeket az adatokat hetente frissítjük és összevetjük az előző időszak, illetve a többi keverő mutatóival.

A felgyülemlett adatok birtokában idén komoly beruházásokat hajtottunk végre annak érdekében, hogy javítsunk mutatóinkon. Ezeknek egyik legfőbb eleme a habosított bitumennel történő aszfaltgyártás, amelynek lényege, hogy alacsonyabb hőmérsékleten tudunk aszfaltot előállítani, ezáltal energiát takarítunk meg, kevésbé terheljük a környezetet és pénzt tudunk megspórolni. Ezen kívül a habosított bitumennek jobb a hőtartó képessége, ezért messzebb lehet szállítani az aszfaltot a keverőtelepről, illetve hidegebb időben nagyobb biztonsággal dolgozható be az aszfalt.

Az első habosító berendezést 2012-ben szereltük fel a Dunaharasztiban található aszfaltkeverőnkre, a Felsőzsolca melletti keverőnkre pedig tavaly került fel a berendezés. Az M3-as építéséről az M4-esre költöző keverőnket, illetve a táplánypusztai üzemet szintén elláttuk habosító berendezéssel, de ezek már nem gyári kiegészítések, hanem a Colas saját fejlesztései, így magával a beruházással is sok pénzt sikerült megtakarítanunk. A Jánosházán lévő keverőnkre még idén szeretnénk felszerelni egy további berendezést, jövőre pedig további két keverőt tervezünk ellátni bitumenhabosítóval.

A bitumenhabosításon túl a szigetelések felújításával és a depóterek lefedésével is további Joule-okat tudunk megtakarítani, de az autók és a gépek alapjárati idejét szintén igyekszünk csökkenteni, hogy ne járjanak a motorok feleslegesen. Ennek a bányászat esetén a törőgépek és szállítószalagok üresjáratát tekintve különös jelentősége van, de ez nem tisztán gépészeti, hanem gyártástechnológiai, illetve munkaszervezési kérdés is.

A gépbeszerzéseknél szintén figyelembe vesszük az energiafogyasztási értékeket. A nemrég vásárolt két új finiserünk (melyekről bővebben a Mozaik 2014. októberi számában olvashatunk) nagyon korszerű motorral rendelkeznek, így lényegesen alacsonyabb energiát használnak fel.

Automatikus vázlat 229
Colas Hungária