Így épül újjá az Ipoly felett a 22 éve elveszett határhíd – videó Colas Hungária
&#x;&#x;
Hírek
Így épül újjá az Ipoly felett a 22 éve elveszett határhíd - videó

2022. 10. 05..

Nemrég írtunk arról, hogy a végéhez közeledik az Ipolydamásd és Helemba között épülő, 71 méter hosszú új Ipoly-híd építkezése. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Nyitra Megyei Önkormányzat közös beruházásában épülő hidat a Colas Közlekedésépítő Zrt. kivitelezi, a projektről ezúttal az alábbi videóban számolunk be.

A műtárgyhoz magyar oldalon 540 méter hosszú, míg a szlovák oldalon 175 méter hosszú csatlakozó út épül, előbbit a Colas Út Zrt., utóbbit a Colas Slovakia építi meg.

Emiatt kivétel az ipolydamásdi híd

A projekt egy nagyobb fejlesztési sorozat része, ebben 2023-ig összesen hat átkelési pont létesül Magyarország és Szlovákia között. A három Ipoly-híd mellett egy kerékpáros híd is épül a Duna fölött, és egy komp-, valamint egy útösszeköttetés is megvalósul.

A beruházások egy részét az indokolja, hogy az Ipoly Trianon után határfolyóvá vált, és a korábbi 47 hídból az 50-es évekre mindössze négy maradt fenn. A most szóban forgó híd azonban kivétel, hiszen a magyarországi Ipolydamásd és a szintén magyaroklakta, de Szlovákiához tartozó Helemba közötti eredeti hidat 2000-ben az ár vitte el.

Colas Hungária