Beregi komplex árapasztási és ártér-revitalizációs fejlesztés - Colas Alterra
Beregi komplex árapasztási és ártér-revitalizációs fejlesztés
A Felső-Tisza-vidéken az árvízszintek az utóbbi évtizedekben fokozatosan növekedtek, és ennek eredményeképpen jelentős károkat okozó árvizek keletkeztek az elmúlt 70 évben. Az eddigi árvízvédelmi fejlesztések ellenére az árvízi biztonság továbbra sem megnyugtató, mivel több elemzés is jelzi, hogy a felső-tiszai árvízvízszintek és vízhozamok a jövőben tovább emelkedhetnek.

A tervezett fejlesztés Magyarországon közvetlenül 19 települést érint, árvízveszélyt csökkentő hatása azonban ettől lényegesen több, 145 település 250 ezer lakosára terjed ki 2763 km2 területen.

A projekt megvalósulásával a beregi tározóba kivezetett 58 millió m3 vízmennyiséggel a Tisza Tivadar feletti szakaszán 50-80 cm-es tiszai vízszint csökkenés érhető el, a Vásárosnamény alatti hatás pedig 15-20 cm között változik.

A projekt keretében megépül az 58 millió körbméteres beregi árapasztó tározó Jánd-Gulács térségében, valamint egy 12 millió köbméteres, többfunkciós árapasztó fióktározó Lónyánál a hozzájuk kapcsolódó ki- és beeresztő műtárgyakkal, töltésekkel, egyéb vízgazdálkodási és vízkormányzási létesítményekkel. Ezen túl a tározók üzemeltetését segítő árvízvédelmi eszközök beszerzésére valamint a monitoring rendszer fejlesztésére is sor kerül.

A projekt a „Ke-Víz” 21 Zrt., a KÖTIVIÉP’B Kft., a  Colas Alterra Zrt. és a Hídépítő-Speciál Kft. által alkotott konzorcium kivitelezésében valósul meg. A 2014. március 26-i alapkőletétel után jelenleg az építési munkák előkészítése folyik. A töltés és a műtárgyak építése előreláthatóan 2014 júniusa közepén kezdődik.

Fő feladataink:

  • A tározó déli töltése
  • Anyagnyerőhelyek
  • Tározótöltést keresztező műtárgyak
  • Vízbeeresztő műtárgy

Megvalósuláshoz kapcsolódó infrastrukturális beruházások és közműkiváltások.

Megrendelő: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Starting date: 26/03/2014Kezdés: 2014.03.26.

Completion date: 30/09/2015Befejezés: 2015.09.30.

Helyszín: Tivadar

Area: 60 km2Terület: 60 km2
Colas Hungária