Csatornaépítés a Halomi úton - Colas Alterra
Csatornaépítés a Halomi úton
Az átépítés az 1980-as években épült főgyűjtőcsatorna rossz állapota miatt vált szükségessé, amely a korábbi években többször meghibásodott vagy beszakadt. A meghibásodások után az FCSM Zrt. saját hatáskörben többször is eredménytelenül próbálta kijavítani a főgyűjtőt, így végül a teljes átépítés mellett döntött, melynek kivitelezését sikeresen elnyertük. A tervezési munkák során több építéstechnológiai megoldás is felmerült, de a megrendelő végül a korszerű, új nyomvonalon vezetett, sajtolásos technológiával megépülő vasbeton csatorna megépítése mellett döntött. Ezt indokolta az utcában található iskola, óvoda és bölcsőde elhelyezkedése, illetve az utca reggeli és délutáni nagy forgalma is. A sajtolásos technológia lehetővé teszi, hogy a bontott felületek mértékét minimális szinten tartsuk, ezáltal kevésbé zavarjuk a környező lakó- és utazóközösséget.

Az építés megkezdése előtt a meglévő microtunelling berendezésünket a helyszín adottságaihoz igazítottuk, figyelembe véve a talaj kedvezőtlen adottságait. A terület a szeparációnál többlet berendezések beépítését követelte meg, amelyet körültekintően egyezettünk a németországi gyártó szakembereivel.

A sajtolásos szakaszokkal párhuzamosan épülnek a nyíltárkos csatornaszakaszok is, amelyeknél a nagy, hatméteres mélység, és a nyomvonal vezetése, valamint a meglévő közművek helyzete is nehezítő körülmény. Ennek ellenére a meglévő dúcolat rendszerünket és gépi berendezéseinket felhasználva megfelelően kialakított és biztonságos munkaárokban tudunk építkezni. A sajtolásokat követően a meglévő csatorna nagy vízhozamát át kell terelni az újonnan megépülő főgyűjtőbe, amely igen komoly feladat elé állítja az ott dolgozó kollégákat. A tervek szerint több nagy teljesítményű szivattyú fogja segíteni a műveletet, amikor is a folyamatosan nagy vízhozammal üzemelő régi csatorna érkező szennyvizeit  áttereljük, és az újonnan kialakított műtárgyakat és csatornát üzembe helyezzük.

A munka nyár végén kezdődött, és várhatóan december közepéig fog tartani, befejezését követően pedig a megrendelő egy hosszú évtizedeken keresztül megbízhatóan üzemelő csatornát fog kapni.

Megrendelő: Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

Starting date: 29/08/2016Kezdés: 2016.08.29.

Completion date: 16/12/2016Befejezés: 2016.12.16.

Helyszín: Budapest

Length: 420 m sajtolásHossz: 420 m sajtolás
Diameter: 120 cmÁtmérő: 120 cm
Number of structures: 4Műtárgyak száma: 4
Colas Hungária