Siófok szennyvíztisztító telep - Colas Alterra
Siófok szennyvíztisztító telep
A Sió-csatorna partján létesül Siófok új szennyvíztisztító telepe, melyet az EuroAszfalt és a Colas Alterra alkotta konzorcium épít.

A beruházás a régi és az új szennyvíztisztító telepeket egyaránt érinti. A régi szennyvíztisztító telepen a feladatunk egy új könnyűszerkezetes durva rácsgépház és egy új átemelő műtárgy kivitelezése, valamint gondoskodnunk kell az új és a régi telep közötti kommunikáció kiépítésén is.

Az új telepen elsőként a stabilizált kiszolgálóutat építettük meg a Sió töltésén, majd övárokkal belvízmentesítettük a munkaterületet, a talajvizet pedig drén kúttal süllyesztettük. A műtárgyak építési helyén a humuszmentési munkák után a stabilizált földmunkatükrök készültek el. Az építkezést négy toronydaru szolgálja ki, lefedve a teljes munkaterületet. Speciális mélyalapozási technológiát alkalmaztunk a rács és homokfogó, illetve a fúvógépház, előülepítő, iszaphomogenizáló műtárgyaknál. Összesen 97 darab FDP cölöp épült 360 és 410 milliméter átmérőben, átlagosan 9 méter hosszúságban. A telep legnagyobb műtárgya a Ciklikus biológiai reaktor, mely 4 darab egyenként 4400 köbméteres reaktortérből áll. A műtárgy biológiai eleven iszapos szelektor elvű rendszer, úgynevezett Contiseq technológiájú tisztítást végez. A Contiseq jelentése:  folyamatos és szakaszos, az eljárás átmenetet képez ezáltal a két technológia között. Folyamatos a betáplálás/szennyvízfeladás a biológiai műtárgyra, de a reaktor terében különböző szakaszokban történik a tisztítás: denitrifikálás, levegőztetés, nitrifikálás, ülepítés és a tisztított szennyvíz dekantálása. A harmadik és negyedik reaktortér teljesen elkészült, a víztartási próbához megkezdődött a negyedik reaktor feltöltése. A tisztítási sorban a biológiai medencéket az előülepítő műtárgy előzi meg, mely egybeépül a fúvógépházzal és az iszaphomogenizáló műtárggyal. Az előülepítő hosszanti átfolyású, ikerkialakítású medence. A szennyvízkezelési folyamatban az előülepítő műtárgy előtt álló – és egyben a telep első technológiai egysége – az előmechanikai műtárgy, melynek része a rácsgépház, valamint a homokfogó és szennyvízkormányzó akna. A rácsgépházban 2 darab finomrács kerül elhelyezésre, melyek közvetlen a durva rácson átfolyt szennyvizet szűrik meg. Szezonban óránként maximum 1250 köbméter mennyiségű szennyvíz érkezhet ide. Ezt követi 2 darab tangenciális homokfogó mamutszivattyús kialakítással, majd a szennyvíz kormányzását szolgáló osztómű.

A szennyvízkezelésen kívül iszapkezelés is folyik a telepen. A kirothasztott és víztelenített iszapot egy mintegy 4500 négyzetméteres szolár szárító műtárgyban fogjuk kiszárítani a megfelelő szárazanyag tartalomra. A rothasztókban keletkezett biogáz gázmotorokban, gázkazánokban kerül hasznosításra, ezzel is csökkentve a telep külső energiaigényét.

Ezen kívül megvalósul még egy modern üzemviteli épület, garázs-műhely épület, valamint egy kombinált ürítőhely a szippantott szennyvíz fogadására.

A régi és az új telep között épül egy DN 500 ÜPE ikernyomó vezetékpár, és a telepre vezető 1,5 kilométeres út is elkészül.

Megrendelő: Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás

Starting date: 03/06/2015Kezdés: 2015.06.03.

Completion date: 08/06/2016Befejezés: 2016.06.08.

Helyszín: Siófok

Earthworks: 21 000 m3Földmunka: 21 000 m3
Number of structures: 15Műtárgyak száma: 15
Structural concrete: 9 400 m3Szerkezeti beton: 9 400 m3
Concrete steel: 1 100 tBetonacél: 1 100 t
Number of piles: 97Cölöpök száma: 97
Area: 49 560 m2Terület: 49 560 m2
Colas Hungária