Száva és Hungária kocsiszín felújítása - Colas Alterra
Száva és Hungária kocsiszín felújítása
A BKK Zrt. villamosparkjának fejlesztése érdekében 47 darab új, CAF típusú villamost vásárolt.  Az új járművek az eddigi típusoknál hosszabbak, s lényegesen magasabb műszaki színvonalat képviselnek, emiatt a karbantartásuk a jelenlegi kocsiszíni infrastruktúrával nem volt megoldható. Elengedhetetlenné vált a járműtelepek fejlesztése, köztük a Száva és a Hungária kocsiszín felújítása, alkalmazkodva a megváltozott igényekhez.  A kocsiszínek átalakítási munkáit a Colas Alterra Zrt. nyerte meg.

A Száva kocsiszín a felújítás alatt folyamatosan üzemelt. A csarnokban gépészeti átalakításokat, bővítéseket végeztünk, például homokfeltöltő berendezést és villamosemelőket telepítettünk illetve cseréltük a járműmosó berendezést.  Kiépítettünk a villamos tetején a szükséges karbantartási munkák elvégzéséhez egy acélszerkezetű tetőpódium is. Munkánk során tekintettel kellett lennünk arra is, hogy a remíz üzemelése zavartalan maradjon, így a munkavégzés során végig biztosítanunk kellett a villamosok napközbeni mozgását és éjszakai beállását.

Átépítettük a Hungária kocsiszín „A” csarnokát, amihez teljes egészében elbontottuk a meglévő acél és vasbeton aknás vágányokat, a használaton kívüli emelőket, járdákat. Az elbontott szerkezet helyére három, egyenként 123 méter hosszú, 306 darab 40 x 40 cm-es vasbeton pilléren álló, aknás vágányt építettünk. Két vágány mellé acélszerkezetű pódium került, ezen kívül a villamos tetejéről le- és felkerülő alkatrészek mozgatásához 500 kilogrammos forgódarut telepítettünk. Kiépítettük a felsővezeték- és elektromos hálózatot, a sűrített levegős és egyéb gépészeti berendezéseket is.  A szerkezet megépítését követően az összes betonfelületet műgyanta bevonattal láttuk el. A szűk határidő miatt különösen ügyelnünk kellett arra, hogy megfelelően szervezzük az egymásra szervesen épülő munkafolyamatokat.

A projekt átfutási ideje mindössze 133 nap volt, amely alatt három, részteljesítéshez rögzített mérföldkővel is számolnunk kellett. Mára a remízek próbaüzeme lezárult, s többek között az új CAF villamosok is üzemszerűen használják az új karbantartó és szerelő egységeket – az üzemeltetők teljes megelégedésével.

Megrendelő: BKK Zrt.

Starting date: 17/07/2015Kezdés: 2015.07.17.

Completion date: 25/11/2015Befejezés: 2015.11.25.

Helyszín: Budapest

Colas Hungária