WMA aszfalt gyártása és beépítése Colas Hungária
&#x;&#x;
Hírek
WMA aszfalt gyártása és beépítése

2022. 05. 09..

2022.03.16-án a Colas Út Zrt. Dunaharaszti keverőtelepén egy úgynevezett WMA aszfalt keveréket gyártottak le. A DH20919 AC 11 kötő B 50/70 keveréket Turán, a Sport utcába építette be a Colas.

A beépítés a következőképpen zajlott. Reggel a Hot mix gyártási technológiával indították el a munkát, melynek gyártási hőmérséklete 175°C volt. Majd a Warm mix aszfalt gyártásának munkálatai kezdődtek meg. A gyártott aszfalt hőmérséklete 149°C volt.

A laboratórium mindkét gyártási eljárással készült keverék beépítésénél jelen volt a helyszínen. A hengerjárat beállításával segítette a Colas Út munkáját.

Néhány adat a Hot mix aszfaltkeverék helyszíni beépítéséről:

  • A teknőben 149-152 ℃ volt.
  • A finisher csigájánál 149-152 ℃ volt.
  • Közvetlen a finisher után 140-147 ℃ volt az aszfalt hőmérséklete.

A laboratórium két helyen is elvégezte a hengerbeállítást, ami igazolta a két gumi és 3 (2) vibro hengerjárat alkalmazását. Az aszfalt szépen tömörödött, nagyon gyorsan hűlt, mind a hideg léghőmérsékletnek, mind pedig a hideg fogadófelületnek köszönhetően.

A Warm mix aszfaltkeverék habosítási eljárással készült. A beépítés helyszínén a léghőmérséklet 5 ℃, a fogadófelület 6 ℃ volt.

Néhány adat a Warm mix aszfaltkeverék helyszíni beépítéséről:

  • A teknőben 128-144 ℃ volt a hőmérséklet.
  • A finisher csigájánál 138 ℃ volt az aszfaltkeverék hőmérséklete.
  • Közvetlen a finisher után 134 ℃ volt az aszfalt hőmérséklete.

A laboratórium elvégezte a hengerbeállítást a habosítással készült aszfaltrétegen is. A hengerjárat annyiban változott, hogy elsőként a vibro vashenger tömörítés történt meg, majd ezután lett a gumihenger ráállítva.

A laboratórium a keverőtelepen és a helyszínen is vett mintákat.

A vizsgálati eredmények alapján a habosítással készült AC 11 kötő(N) B 50/70 Marshall hézagai azt mutatják, hogy a keverék jól tömörödik alacsony hőmérsékleten. 135℃-on 2,3% a keverék – hézagtartalma, a Hot mix eljárással gyártott keverék Marshall-hézaga 135℃-on 3,9℃. A burkolati hézag a normál gyártású aszfaltkeveréknél 6,4%, a WMA gyártású aszfalt burkolati-hézaga 8,3%.

Az aszfaltkeverék beépítését az alábbi körülmények nehezítették:

  1. hideg (5 ℃) fogadófelület
  2. hideg (5-8 ℃) léghőmérséklet
  3. kiszámíthatatlan szállítási idő (forgalom, dugó)
  4. nem lehet egybehúzni a felületet, meg kell állni 10-20 percre, különben a beépített réteg minősége romlik (itt már a teknőben, illetve a csigasoron van az aszfalt)

A WMA aszfaltok gyártásának és beépítésének konklúziója, hogy mindenképpen tovább kell folytatni a gyártást és a beépítést, azonban nagyobb odafigyeléssel kell kiválasztani a beépítés helyszínét, illetve szükséges a jobb munkaszervezés is. Továbbá érdemes egy ütemtervet készítése arról, hogy mikor és hová lehet beépíteni WMA típusú aszfaltkeverékeket.

Colas Hungária