HAPA nagykonferencia - Colas Technológia
&#x;&#x;
Hírek
HAPA nagykonferencia

2014. 02. 25..

A Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA) idén február 25-26-án, Balatonalmádiban tartotta XV. évi nemzetközi nagykonferenciáját neves külföldi és hazai előadók meghívásával.

Az „Aszfalt burkolatok építése, vizsgálata, környezet- és egészségvédelmi kérdései” címmel megrendezett konferencia a megrendelők hangsúlyosabb szerepvállalásával kiemelt témaként kezelte a hazai útépítések teljes rendszerére vonatkozó fenntarthatósági szempontokat.

A széles körben megjelent útépítő szakmát Veress Tibor, a HAPA elnöke köszöntötte, majd a Magyar Közút nevében Szőke József műszaki vezérigazgató tartott bevezető előadást.

Az Útügyi Társaság képviseletében a „Fenntartható Utak” európai projekt koordinátoraként Puchard Zoltán a Colas technológiai igazgatója ismertette a jogi, tervezési, minőségbiztosítási, környezeti, képzési és kutatási munkacsoportok tevékenységeit.

Kovács Ákos, a NIF beruházási vezérigazgató-helyettese a számok tükrében mutatta be az aszfaltbeépítéseket és a környezettudatos, magas minőségi színvonalú aszfaltgyártás és beépítés megfogalmazott elvárásait.

Az útfelújítások hangsúlyozásával Zsiga György a Colas Út vezérigazgatója a francia technológiai gyakorlaton alapuló bitumenes hideg recycling eljárásokat mutatta be, Ézsiás László, a Colas Északkő minőségügyi vezetője pedig a burkolat-tönkremenetelek okairól tartott előadást.

A Magyar Közút és BKK Közút bemutatta az útfelületek állapotjellemző paraméterei felmérésének, az értékelés és az adatbank használatának jelentőségét.

A nemzetközi szekcióban lengyel, osztrák és német építési tapasztalatok mellett megjelentek a nagy gépgyártók: a Wirtgen és az Amman is, az EAPA elnöke pedig környezetvédelmi és egészségügyi szempontokról beszélt.

Bemutatásra került természetesen a MOL által fejlesztett gumibitumen és szó volt még az üzemeltetési-fenntartási tapasztalatokról, tömörítési, kátyúzási technikákról és a pályaszerkezeteken jelentkező korai hibákról.

A konferencia jó alkalom volt a gyártó-kivitelező vállalatok és a megrendelői szervezetek szakmai kapcsolatainak és a tapasztalatainak megosztására is.

Automatikus vázlat 124
Colas Hungária