KUAB: új eszköz az útpályaszerkezet felmérés szolgálatában - Colas Technológia
&#x;&#x;
Hírek
KUAB: új eszköz az útpályaszerkezet felmérés szolgálatában

2018. 05. 11..

A tavalyi év egyik fontos beruházási területe az útpályaszerkezet-diagnosztika volt, melynek keretében a dinamikus behajlás mérésére alkalmas svéd KUAB berendezéssel bővítette a Colas Hungária Technológia Igazgatósága a vizsgálati módszerek sorát.

A mérőkocsi a pályaszerkezetek teherbíró képességének meghatározására szolgál, amely a burkolat felszínén alkalmazott (leejtett) terhelés hatására bekövetkező függőleges alakváltozás (behajlás) mérését végzi. A dinamikus hatást a burkolatfelületen levő, négy szegmensből álló tárcsára egy adott beállított tömeg (50 kN) meghatározott magasságból történő ejtésével fejtjük ki. A mérés abban is különbözik a statikus tárcsás vagy billenőkaros vizsgálattól, hogy itt a terhelés meghatározott időtartamú (15-22 msec) ezért a pillanatnyi terhelő erő és az elmozdulás mérése precíziós műszereket igényel.

A berendezés legjellemzőbb felhasználási területe az állapotfelvételen túl a felújítások előtti teherbírási állapot meghatározása, mely a pályaszerkezet méretezés alapja. A dinamikus terhelés hatására keletkező behajlási teknő paraméterei igen hatékony segítséget nyújtanak a burkolati rétegek állapotának feltárásában. Az így kapható paraméterek korszerűbbek, és a mai számítástechnikai lehetőségeket sokkal szélesebb körben engedik kihasználni, mint a statikus behajlás-mérésen alapuló hagyományos eljárások.

Colas Hungária