LIFE SustainEuroRoad - Colas Technológia
&#x;&#x;
Hírek
LIFE SustainEuroRoad

2015. 08. 01..

A Colas Hungária Zrt. Technológiai Igazgatósága – a Colas SA közvetítésével – bekerült a Life SustainEuroRoad elnevezésű, Európai Unió által finanszírozott projektbe, melynek célja az útépítés és -felújítás környezeti hatásainak drasztikus csökkentése Európában.

A projektszerződés a projektet vezető USIRF (Francia Építőipari Vállalkozások Szövetsége) és az EU Bizottsága 2014. július 3-án írták alá. A projekt résztvevői: USIRF (Franciaország), ASEFMA (Spanyolország), Colas Hungária Zrt. (Magyarország), EUROVIA (Németország), ERF (Európai Útügyi Szövetség).

A projekt célja egy olyan innovatív szoftver kifejlesztése és validálása, amellyel drasztikusan csökkenthetők az útépítés és -felújítás környezeti hatásai Európában. Fő cél, hogy csökkentsük az energiafogyasztást, köztük a fosszilis tüzelőanyagok és természeti erőforrások felhasználását, illetve hogy csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását az útépítési és karbantartási tevékenység során.

A program megvalósításához a Franciaországban már működő SEVE Eco-comparateur nevű szoftvert vették alapul, amelyet korábban már Magyarországon is bemutattak.  A program össze tudja hasonlítani különböző útépítési technológiák és anyagok előállítása és alkalmazása során keletkező CO2 üvegházhatású gáz mennyiségét, így egy útépítési projekt különböző technológiai variánsai környezetvédelmi szempontból is összehasonlíthatóvá válnak.

A LIFE SustainEuroRoad projekt megvalósításának különböző lépésein belül túl vagyunk a képzéseken, a szoftver lefordításán, valamint a környezeti modell tökéletesítéséhez szükséges adatgyűjtésen. A következő lépésben a szoftver validálása lesz a feladatunk, amelyhez a 31-es főút 106+103–129+159 km-szelvények közötti szakaszát választottuk. Ezt követően kerül sor az adatok kiértékelésére, valamint a vizsgálati eredmények publikálására.

Automatikus vázlat 297
Colas Hungária