Tanulmányúton a CST-ben - Colas Technológia
&#x;&#x;
Hírek
Tanulmányúton a CST-ben

2012. 01. 17..

A Colas csoport technológiai központjába, a CST-be (Campus Scientifique et Technique) látogatott a Technológiai Igazgatóság. Dr. Vinczéné Görgényi Ágnes és Gonda József. Tanulmányútjukra a Párizs melletti Magnyban került sor.

Az ötnapos látogatás alatt megismerhették a különböző aszfaltvizsgáló laboratóriumi helyszíneket, ahol a kiemelt operatív megrendelések mellett többnyire speciális fejlesztésekkel foglalkoznak francia kollégáink. A Francia Állami Út és Infrastruktúra Intézet (Institut des Routes, des Rues et des Infrastructures pour la Mobilité – IDRRIM) által szervezett aszfalt modulus körvizsgálat eredményeit is kiértékelték. Ebben egyébként a Colas Hungária Központi Labor is részt vett az indirekt hasítás (ITCY) vizsgálattal.

Az aszfaltmerevségi modulus meghatározásával kapcsolatos kutatásokról, valamint a RAP aszfalt keverékekben való különböző mennyiségű felhasználásának tapasztalatairól és a merevségi modulusra gyakorolt hatásáról is szó esett az eszmecserén. Ezt követően hasznos gyakorlati tájékoztatást hallhattak kollégáink a különböző zajcsökkentő aszfaltokról, a Miniphone-ról, a Rugosoftról vagy éppen a Nanosoftról. A zajcsökkentő aszfaltok laboratóriumi zajmérése külön érdekességnek számított. Ennél a méréstípusnál az ún. impedanciacsőbe helyezik az aszfalt próbatesteket, a mérésben szerepet játszik a hangjelgenerátor, az erősítés és a jelfeldolgozás is.

A magyar küldöttségnek lehetősége volt részleteiben is megtekinteni a bitumenlaboratóriumot, majd előadást hallottak a bitumenek szerkezetéről, összetételéről, jellemzéséről és vizsgálataikról, illetve a túlmelegítés következményeiről. A bitumenek elemzésére szolgáló speciális spektrométereket és kromatográfokat különösen érdekesnek találták. A kémiai analitika jelentősége, hogy a visszanyert bitumenekben kimutathatóvá válik az oldószer jelenléte, így meghatározható a desztilláció végpontja. A bitumenemulziós laboratóriumban szóba kerültek a tárolható és nem tárolható kátyúzó keverékek, a hígított bitumen előállítási lehetőségei, a grave emulzió és a VALORCOL előállítási lehetőségei, jellemzése és vizsgálata.

A kötőanyag nélküli és hidraulikus kötőanyagú laboratóriumok bemutatása mellett a helyszíni állapotfelmérő berendezések, többek között a HFWD deflekométer, CPX zajmérő és a burkolatérdesség-mérő is előkerült a bemutatók során.

A tanulmányúton nagyon hasznos tapasztalatot és információt szereztek kollégáink, melyeket remélhetőleg további munkáik során nagymértékben tudnak majd hasznosítani. Köszönjük a francia kollégák segítőkészségét és Jean Paul Michaut-nak a kitűnő szervezést.

Tanulmányúton a CST-ben 1
Colas Hungária