Colasos előadó a Nemzeti Közlekedési Napokon Siófokon - Colas Technológia
&#x;&#x;
Hírek
Colasos előadó a Nemzeti Közlekedési Napokon Siófokon

2013. 11. 05..

Számos érdekes előadást hallgathatott meg a szakmai közönség Siófokon november elején a Nemzeti Közlekedési Napok rendezvényén.

Idén november 5–7. között rendezték meg Siófokon a közlekedési infrastruktúra szakmailag legnagyobb érdeklődésre számot tartó éves fő eseményét, a Nemzeti Közlekedési Napokat. A program szervezését hagyományosan a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ végzi, így az elmúlt évekhez hasonlóan most is egy színvonalas programon vehettek részt az ágazat képviselői.

A jelentős megrendelők (államigazgatás és háttérintézmények, többek közt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő, MÁV, Állami Autópálya Kezelő, Magyar Közút, Budapesti Közlekedési Központ, Közlekedéstudományi Intézet) előadói részvétele mellett a programban tevékeny részt vállaltak a szakmai civil szervezetek, az egyetemek és az önkormányzatok is.

A Colas-csoport technológiai igazgatója, Puchard Zoltán a Magyar Útügyi Társaság képviseletében – a kutatási és innovációs bizottság vezetőjeként – a „Fenntartható Utak” témakörében zajló forradalmi változásokról tartott nagy sikerű előadást.

A teljesség igénye nélkül néhány a rendezvényen elhangzott előadások témái közül: a közútkezelői feladatok új kihívásai, az elektronikus díjszedés, ROP projektek, közlekedésbiztonság, a Közlekedési Operatív Program, a Nemzeti Közlekedési Stratégia (NKS), Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program.

Az NKS egy olyan komplex stratégiai anyag, amely középtávra (2020-ig), hosszú távra (2030-ig) és nagy távra (2050-ig) – az Európai Unió által megkövetelt összközlekedési szemlélettel, modellezés alapján – határozza meg az ország közlekedési koncepción alapuló jövőbeli stratégiáját. Az stratégia önállóan dokumentálandó részét képezi az Országos Vasútfejlesztési Koncepció is.

Az új stratégia készítésének fontos oka az is, hogy szükségessé vált egy nagy távú koncepción alapuló stratégia megalkotása. Ez meghatározza az EU új elvárásainak megfelelően a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban megvalósítandó és az ezt követő, 2021–2027 közötti időszakra előkészítendő közlekedési nagyprojektek listáját és azok prioritását is.

Az új kihívások és szempontok közül ki kell emelnünk a közlekedés környezet- és a klímavédelmi feladatait, az energiahatékonyság és a zajvédelem követelményeit is. Az esemény a sok magas színvonalú előadás mellett remek alkalom volt a szakmai közösség – azaz a közlekedés alágazatainak képviselői – számára az aktuális kérdések megvitatására és kapcsolatteremtésre is. Reményeink szerint a program során minden, a közlekedésépítés iránt érdeklődő képet kaphatott a hazai infrastruktúra-építés jelenlegi állapotáról, folyamatban levő változásairól és fejlesztési irányairól.

Automatikus vázlat 92
Colas Hungária