Egyre fontosabb szempont az útépítésben a gördülési zaj - Colas Technológia
&#x;&#x;
Hírek
Egyre fontosabb szempont az útépítésben a gördülési zaj

2014. 05. 05..

Május első hetében egy burkolati zajmérési módszerről szervezett képzésen vett részt a Technológiai Igazgatóság kollégája a Colas SA párizsi campusában, a CST-ben.

A CPX (close-proximity) mérése egy közel-téri mérést jelent utánfutóval vagy a kerék közelében tartókonzolra rögzített mikrofonok segítségével. A közel-téri módszer lényege, hogy egy járműre vagy egy utánfutóra a gumiabroncstól meghatározott távolságokra elhelyezett mikrofonok által mért jeleket vizsgálja, amely lehetővé teszi a gördülési zaj és a kopóréteg homogenitásának a környezeti körülményektől független mérését. A fő zajforrás, a gumiabroncszaj közelsége miatt ez az eljárás szinte teljesen kiküszöböli a környezeti zajt. A statisztikai (SPBI) zajmérésekkel szemben a CPX módszer előnye, hogy könnyen alkalmazható és gyors adatfelvételt tesz lehetővé, a mérések a kijelölt út teljes hosszán elvégezhetőek, és az eredmény abszolút értéket ad a gördülési zajra. Ugyanakkor csak kismértékben jellemzi a nehéz-tehergépjárművek zaját, és nem tartalmaz terjedésre vonatkozó hatásokat, a vizsgálati eredmények kizárólag a kerék/út gördülési zajára korlátozódnak.

A Colas CST által bemutatott mérőberendezés hazai alkalmazásával a befolyásoló körülmények, illetve a mérőberendezés sajátosságainak figyelembevételével a közeljövőben szeretnénk, ha az ezzel a módszerrel vizsgált gördülési (burkolati) zajszint az országos közúthálózaton is használható állapot-paraméter lehetne, és bevezetésével a hazai kivitelezési szakaszokon is elterjednének a zajcsökkentő burkolatok.

Automatikus vázlat 144
Colas Hungária