Környezet- és energiakímélő technológiák az idei HAPA konferencián - Colas Technológia
&#x;&#x;
Hírek
Környezet- és energiakímélő technológiák az idei HAPA konferencián

2016. 02. 24..

A Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA) idén február 23-24-én, Balatonalmádiban tartotta XVII. konferenciáját. A rendezvénynek idén is a Ramada Aurora Hotel & Resort Lake Balaton szálloda adott otthont, kiemelt témái pedig a környezet- és energiakímélő technológiák és vizsgálatok, illetve az európai szabványosítási trendek voltak.

Az idei konferencián több kollégánk is tartott szakmai előadást: Balog Lajos, a Colas Hungária főtechnológusa dr. Geiger Andrással, a MOL fejlesztő mérnökével közösen a gumibitumenes aszfaltokkal kapcsolatos új tapasztalatokat osztották meg az érdeklődőkkel, Ézsiás László, a Colas Északkő minőségügyi vezetője Aszfaltgyártói elvárások – zúzottkőgyártói lehetősége címmel, míg Lancsák Ildikó a Colas Út Zrt. üzletfejlesztési vezetője Az „elfelejtett” emulzió címmel tartott előadást.

Ildikó előadása egy olyan kitekintéssel indult, melyben bemutatta, hogy a magyarországi gyakorlattal szemben milyen széleskörű a bitumenemulzió elfogadottsága nemzetközi szakmai körökben. Világszerte csökkenő tendenciát mutat a teljesen új utak építése, mivel az úthálózatok nagy része mára már megépült. Emiatt egyre nagyobb jelentősége lesz a már meglévő burkolatok karbantartásának, így a legfőbb cél a burkolatok életciklusának meghosszabbítása annak érdekében, hogy a teljes körű felújítás időben kitolható legyen.

Költséghatékony és környezetvédelmi szempontból fenntartható megoldásokra van szükség, melyekkel meghosszabbítható a meglévő burkolatok élettartama. A megfelelő időben alkalmazott kisebb összegű ráfordításokkal elkerülhetőek a jövőbeni magas újraépítési vagy helyreállítási költségek, így a burkolatmegóvás mind rövid-, mind hosszútávon kifizetődik.

A burkolatok időtállóságának egyik alapvető, kihagyhatatlan összetevője a bitumenemulzió. Bár Magyarországon a bitumenemulziót jelenleg szinte csak ragasztásra használják, ennél jóval több lehetőség rejlik benne: elsődleges ragasztásra, felületi bevonatok, üvegszál erősítésű bevonatok készítésére is alkalmas, továbbá iszap- vagy színes bevonatok, hidegkátyúzó keverékek készítésére is megfelelő. A Novacol és Valorcol technológiák alkalmazásakor a bitumenemulzió kötőanyagként is remekül szerepel.

Ildikó egy éve foglalkozik a Colas Útnál a bitumenemulzióban rejlő üzletfejlesztési lehetőségekkel. Célja, hogy a bitumenemulzió használata minél szélesebb körben elterjedjen, ezáltal pedig megnövekedjen az utak élettartama.

Automatikus vázlat 304
Colas Hungária