Új módszer a kötőanyagok meghatározására - Colas Technológia
&#x;&#x;
Hírek
Új módszer a kötőanyagok meghatározására

2014. 06. 10..

Minden országban évente vizsgálatok ezreit kell elvégezni, melyekhez oldószerként klórozott szénhidrogéneket használnak, amik különböző mértékben rákkeltők. Kezdetben a kloroform, később a triklóretilén lett a széles körben elterjedt oldószer, de a Colasnál már áttértünk a kevésbé veszélyes tetraklóretilén alkalmazására.

2013. októberi számunkban beszámoltunk a Magyar Úrügyi Társaság, valamint a Magyar Közút által vezényelt „Fenntartható utak” elnevezésű projektről, melyben a Colas munkatársai vezető szerepet vállaltak. A munka eredményeként létrejövő 500 oldalas kiadvány ajánlásokat fogalmaz meg hazánk számára, hogyan felelhet meg az Európai Unió új, 2014-ben kezdődő, hét éves költségvetési ciklusában az új követelményeknek. Az elvárások, valamint a Colas által megfogalmazott prioritások között is kiemelt szerepet kap a környezet- és egészségvédelem kérdése. Az elkészült dokumentumban többek között javaslatot tettünk egy olyan korszerű, egészségre ártalmatlan és környezetbarát módszer bevezetésére, amely a bitumentartalom kiégetésével határozza meg az aszfaltkeverékek kötőanyagtartalmát, így nem fenyegeti a laboránsok egészségét. Az eljárás ma már európai szabvány, kedvező tapasztalatokkal használják Skandináviában, az Egyesült Királyságban, az USA-ban és Kanadában.

Dániában már bevezették a kötőanyag-tartalom meghatározására az égetéses módszert. 2014 júniusában az ÚTLAB Szövetség és a Magyar Közút NZRt. küldöttségeként Fülöp Pál, útállapot vizsgálati osztályvezető és Puchard Zoltán, a Colas technológiai igazgatója itt vett részt egy tanulmányúton.

Az eljárást a COLAS DENMARK központi laboratóriumában tekintették meg. A Viborg ipari övezetében található laboratóriumban találkoztak Lars Ladehoff igazgatóval és csapatával, akik szívélyes fogadtatásának keretében megtekintették a laboratóriumot, majd megbeszélték az égetéses vizsgálattal kapcsolatos tapasztalatokat.

Koppenhágában látogatás tettek a dán útügyi adminisztráció központi laboratóriumában is, ahol a Danish Road Institute vezető munkatársaival találkoztak. A világszínvonalúan felszerelt laboratóriumban különös hangsúlyt kap a környezetvédelem, többek között a zajterhelés ellenőrzését pedig szintén nagyon komolyan veszik.

A látogatás eredményeit felhasználva az UTLAB szövetség keretei között ad hoc bizottság alakult, hogy körvizsgálatok tapasztalatai alapján javaslatot tegyen az eljárás hazai bevezetésére.

Automatikus vázlat 149
Colas Hungária