Habosított bitumennel készült WMA-próbaszakaszok - Colas Technológia
Habosított bitumennel készült WMA-próbaszakaszok
Közép-Európában elsőként épített a Colas 2012 októberében habosított bitumennel készült WMA-próbaszakaszokat. Az új technológia számos előnnyel rendelkezik a hagyományos aszfaltgyártással szemben.

Világszerte növekvő tendencia az aszfaltgyártásban az energiafelhasználás csökkentése mind a gyártás, mind pedig a beépítés során. A Warm Mix Asphalt (WMA) eljárások egyik lehetséges megvalósítása a habosított bitumenes technológia. Ezzel a módszerrel a gyártás (keverés) hőfokát, és így az energiafelhasználást is csökkenthetjük, sőt akár a beépítési távolságot is meg tudjuk növelni. A habosított kötőanyagok használatával 100–140 °C között tudjuk tartani a keverési és a beépítési hőmérsékletet, ami a hagyományos gyártási-beépítési hőfokokkal összevetve mintegy 20-40 °C-os csökkenést tesz lehetővé, így alacsonyabb energiafelhasználás mellett ez az eljárás lényegesen környezetkímélőbbnek számít.

A Colas 2012 októberében elsőként épített WMA-próbaszakaszokat Közép-Európában habosított bitumenekkel. A habosított bitumennel gyártott aszfaltok tömörítése könnyen és problémamentesen sikerült. Az útügyi adminisztráció szakértőinek visszajelzése egyértelműen pozitív volt. Kedvezően reagáltak a felhasználási lehetőségek és a technológia szélesebb körű magyarországi elterjedését illetően is.

Starting date: 15/10/2012Kezdés: 2012.10.15.

Completion date: 19/10/2012Befejezés: 2012.10.19.

Helyszín: Budapest

Colas Hungária