Több mint 2 kilométeres új úttal nyert új autópálya-kapcsolatot Kecskemét Colas Hungária
&#x;&#x;
Hírek
Több mint 2 kilométeres új úttal nyert új autópálya-kapcsolatot Kecskemét

2023. 12. 18..

Lezárult a Kecskeméthez tartozó Hetényegyháza bekötése az M5-ös autópályába – derült ki a vármegyeszékhely közleményéből. Az uniós forrásokból megvalósított beruházásban Kecskemét legnyugatibb városrészéhez a Colas Zrt. kivitelezésében épült meg a közúti kapcsolat.

A kecskeméti önkormányzat a TOP keretében 1,937 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a projekt megvalósítására. A támogatás mértéke 100 százalékos.

Egy kerékpárút is épült a közeli temetőig

A projektben mintegy 2,2 km hosszan történt közútfejlesztés: ez részben új útszakasz kiépítését, részben egy meglévő aszfaltút 4 méterről 6 méterre történő szélesítését és megerősítését tartalmazta.

A beruházás keretében épített 2,2 km hosszú út mentén 200 fa és 1000 cserje elültetése történt.

A Hetényegyháza közvetlen autópálya kapcsolatát megteremtő projektben sor került egy új csomópont kiépítésére is a Helikon utcánál.  A Helikon utcától a temetőig (az alábbi térképen zölddel jelölt terület), több mint 500 méter hosszúságban önálló, 1,5 méter széles közös gyalogút-kerékpárút is létesült.

Úk kapubehajtók és zajvédőfalak segítik a lakosokat

Az út keresztezi a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalat, így a munkálatok során a vasúti átjáró felújítására is sor került, megtörtént továbbá a távközlési, elektromos közmű és a meglévő ívóvízvezeték kiváltása is, illetve bővült a terület közvilágításának kiépítettsége is.

A lakosság érdekében támfalak és a belterületi részen zajvédőfalak épültek 2 méter magasságban. A földúti csatlakozások kapcsolati szakaszainak kiépítése mellett a területen lévő lakóingatlanok előtt szilárd burkolatú kapubehajtók épültek egységesen 4 méter szélességben.

Colas Hungária