Talajstabilizálás - Colas Út
Talajstabilizálás

Geotechnikai tulajdonságok gyors javítása

Javuló

fagy- és vízállóság

Nagyobb

teherbírás

Gyorsabb

továbbépíthetőség

Mindenek előtt

A talajkezelés a földmunkák során alkalmazható gyors, gazdaságos és tartós beavatkozás annak érdekében, hogy a földmű hosszú távon is meg tudjon felelni az elvárásoknak. Talajjavítás során a termett talaj, vagy az anyagnyerő helyről beszállított anyag tulajdonságait megfelelő kötőanyaggal feljavítjuk, így a földmű teljesíteni tudja a vonatkozó előírásokat. Az így megépített réteg teherbírása megnő, és rövid idő alatt alkalmassá válik a továbbépítésre, hosszú távon pedig a stabilizált réteg mechanikai teljesítőképessége, fagyállósága és vízállósága is jelentősen javul.

Már a tervezési fázisban

Az eljárás kiválóan alkalmazható parkolók, ipari- és kereskedelmi létesítmények, logisztikai központok, illetve utak, autópályák építésénél, bővítésénél. A legcélravezetőbb megoldás, ha a talajmechanikai szakvéleménnyel párhuzamosan készül a stabilizáció tervezése, így az ipari padló vagy pályaszerkezet méretezésénél már figyelembe lehet venni a kapott eredményeket. Ez jelentősen csökkentheti a beruházási költségeket.

Sokszor csak a földmű építésekor merül fel a talajkezelés szükségessége a mostoha időjárási viszonyok, vagy a talaj állapotában, nedvességtartalmában bekövetkezett, előre nem látható változások miatt. Ilyenkor az egyetlen észszerű megoldás a költségkímélő és gyors helyszíni talajjavítás.

Talajkezelési technológiák

Meszes talajstabilizálás

A geotechnikai tulajdonságok azonnali javítása érdekében mészterméket keverünk a talajhoz. Az eljárás elsődleges célja a talaj szárítása, plaszticitásának csökkentése, ami biztosítja a talaj bedolgozhatóságát, az előírt tömörség elérését, valamint növeli a talaj teherbírását, még a földműépítésre alkalmatlan talajok estén is. A kezelés megkönnyíti a talaj aprítását, elterítését, keverését, tömörítését, illetve a földművön történő közlekedést, így biztosítva az elvárt teherbírást, és a gyors továbbépítés lehetőségét. A beavatkozás olyan kémiai változásokat idéz elő, amelyek során megváltoznak a talaj egyes alkotórészei, annak szerkezete, ennek következtében tartósan megnő a talaj nyírószilárdsága, jelentősen javul a teherbírása, illetve vízzel és faggyal szemben is hosszantartó ellenállás alakul ki.

Cementes talajkezelés

A talajhoz adagolt cementtel, esetleg másodlagos alapanyaggal talajkeveréket hozunk létre, melynek segítségével a talajt stabilizálni, szilárdítani és javítani egyaránt tudjuk. Elsődleges szempont, hogy a fölmunka építésénél az építési terület járható, továbbépíthető legyen a kellő teherbírás minél gyorsabb elérésével. Léteznek olyan finomszemcsés talajok is, amelyeket mésszel előkezelnek, hogy ezt követően lehetővé váljék a talaj cementes kezelése.

Biztosra megyünk

Talajjavítás során a kötőanyag adagolási mennyiségét és a beavatkozás mélységét próbaszakasz építésével célszerű meghatározni. A próbaszakaszon az előzetesen elvégzett talajvizsgálatok alapján különböző kötőanyag-tartalommal és/vagy rétegvastagsággal érdemes szakaszokat létesíteni, majd az azokon elvégzett teherbírás- és tömörség vizsgálatok alapján kiválasztani a végleges technológiai megoldást.

Elérhetőségek

Hajóczky Miklós, Burkolatmarás üzletág vezető
2200 Monor, Ország út 4913/31 hrsz.
Mobil: +36 30 998 0969
E-mail: talajstabilizalas@colas.hu
Fax: +36 1 883 1699

Ismertető letöltése

Colas Hungária