Új elkerülő utat kap Nógrád megye egyik legnagyobb települése Colas Hungária
&#x;&#x;
Hírek
Új elkerülő utat kap Nógrád megye egyik legnagyobb települése

2022. 10. 13..

2022. szeptember 22-én tartották meg az ünnepélyes alapkőletételi eseményét a 23. számú főút Bátonyterenye-Kisterenye új nyomvonalú elkerülő út megépítése tárgyú projektnek – írja a hedo.hu.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából útjára indított projekt a 23. sz. főút és 25. sz. főút fejlesztését foglalja magában.

A megvalósítás első szakaszában a 23. számú főút Bátonyterenye-Kisterenye új nyomvonalú elkerülő út megépítésére és a kapcsolódó fejlesztések kivitelezésére kerül sor. A Colas Út Építőipari Zrt. és a HE-DO Építő Zrt. alkotta konzorcium a szerződés áprilisi hatálybalépését követően, májusban kezdte el kialakítani a munkaterületet, ahol a szükséges kiegészítő tervek és engedélyek beszerzését követően indultak el a munkálatok.

Mint arról Reichardt Jenő, a HE-DO Építő Zrt. salgótarjáni főépítésvezetője beszámolt, első lépésként a geodéziai hálózat kialakítása, kitűzési munkák majd szükséges régészeti kutatásokat követő régészeti gödrök helyreállítására került sor. Megtörténtek a tűzszerészeti vizsgálatok és a humuszleszedési munkálatok, jelenleg pedig már zajlanak a töltésépítési földmunkák, ezt követheti a területen található műtárgyak cölöpalapozása, illetve a közműkiváltási munkák.

 

A beruházás részeként felújítják a vasúti átjárókat, hidakat és kerékpárutakat is

A projekt keretében egy 2×1 sávos elkerülő út épül meg 2,30 km hosszúságban, biztosítva a szintén teljes rekonstrukcióra kerülő 23-as út belterületi elkerülését, valamint megvalósulhat a település két részét, Kistenyerét és Nagybátonyt összekötő Észak-Déli irányú összekötő 2,19 km hosszú út is.

A beruházás részét képezi a kapcsolódó körforgalmi csomópontok, parkolósávok és buszöblök kiépítése, illetve a területen található vasúti átjárók, hidak és kerékpárutak felújítása. Sor kerül továbbá a közvilágítási, növénytelepítési feladatok, vízépítési, környezetvédelmi és forgalomtechnikai feladatok kivitelezésére is.

A ceremónián részt vett:

  • Becsó Zsolt, Nógrád megye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője,
  • Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere,
  • Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóságának igazgatója,
  • valamint Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese.
Colas Hungária