Így halad a Kecskemét és Nagykőrös közötti út fejlesztése: a megyeszékhelyt környező úthálózat nagyot lép előre Colas Hungária
&#x;&#x;
Hírek
Így halad a Kecskemét és Nagykőrös közötti út fejlesztése: a megyeszékhelyt környező úthálózat nagyot lép előre

2022. 07. 26..

Legutóbb májusban írtunk a Kecskemét és Nagykőrös között jelentős forgalmat lebonyolító 441-es főút jelenleg is zajló fejlesztéséről. A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. mintegy nettó 8,5 milliárd forint értékű projektjét hazai forrásokból finanszírozzák: az építkezés azért is különösen fontos, mert a Nagykőrösről Kecskemétre ingázók fő útvonalán teszi a közlekedést biztonságosabbá és gyorsabbá.

 

 

A Colas Út Zrt. munkájával megvalósuló fejlesztésben a 441-est egyrészt

  • négysávosítják egy 2,79 kilométernyi szakaszon a kecskeméti 445-ös északi elkerülőtől a Katonatelep Mathiász Általános Iskoláig,
  • illetve az út a 445-ös kecskeméti északi elkerülő út és a nagykőrösi Téglagyári utca közötti szakaszán kap burkolatmegerősítést, több mint 7 kilométer hosszan.

 

Most ezeken a feladatokon dolgoznak

A projekt további részleteiről és előre haladásáról a NIF tájékoztatta a magyarepitok.hu-t. A beruházó közlése szerint az előkészítő- és földmunkák már zajlanak: elvégzik a szükséges fakivágásokat, kerítéseket bontanak el, illetve új kerítéseket is építenek (ez utóbbira a megváltozott ingatlanhatárok miatt van szükség). Talajstabilizációs munkát is végeznek az újonnan kiépülő kerékpár- és szervízútszakaszok kialakításához.

 

 

Javában zajlanak a további kivitelezést előkészítő humuszleszedési munkálatok, valamint a burkolat melletti régészeti lelőhelyek feltárását is megkezdték.

Mint képeinken is látszik, a Colas munkatársai Nagykőrös belterületi szakaszán körülbelül egy kilométer hosszan aszfaltozással megerősítettek a burkolatot, valamint új burkolati jeleket is felfestettek.

 

Csomópontok is épülnek és új kerékpárutat fognak átadni

A fejlesztés során új körforgalom épül majd ki Nagykőrösön a 441-es és a 4614-es utak találkozásánál (Nagykőrös, Ady Endre utcai csomópontban), valamint a Téglagyári útnál is körforgalmat alakítanak ki.

A szakaszon ezt követően 11 útcsatalakozást fognak kiépíteni a főúttól keletre fekvő szervizutak pedig aszfaltos kialakításúak lesznek az átadáskor. Katonatelepen összesen 6 jelzőlámpás és 3 jármű osztályozós csomópontot, valamint és egy jelzőlámpával ellátott gyalogátkelőhelyet is kiépítenek.

 

 

Új kerékpárutat is át fognak adni: ugyan kerékpárút eddig is volt ezen a szakaszon, de mivel az új útburkolat és melléklétesítményei az út szélesítése miatt el fogják foglalni a kerékpárút mostani sávját, ezért ennek újjáépítése szükséges lett.

Az ennek következtében épülő új kerékpárút a Téglagyár utcai csomóponttól fog indulni, Katonatelep Gyökér utcáig a nyugati oldalon halad majd a továbbiakban is, végül pedig a Gyökér utcánál átvezetik az út keleti oldalára.

 

 

Továbbá – ahogy lapunknak a NIF munkatársai kifejtették – a katonatelepi buszöblöket is áthelyezik, amivel összesen 8 pár buszöblöt alakítanak ki (így a helyi buszjáratoknak új nyomvonalat lehet kijelölni).

Mindemellett tervezési feladat is része a projektnek: ahol a főút a 445-ös északi elkerülő utat keresztezi jelenleg egy egysávos körforgalom található. A körforgalmú csomópont bővítésére elkészítik a kiviteli terveket, hogy a várható térségi fejlődés miatt a jövőben ez a körforgalom kibővítésre kerülhessen.

 

 

Colas Hungária