Hosszú távú program az uhuk védelmében - Colas Északkő
&#x;&#x;
Hírek
Hosszú távú program az uhuk védelmében

2015. 11. 01..

A Colas Északkő többéves kutatásba kezdett, melyben feltérképezi e védett faj természetes élőhelyét a működő kőbányák területén és az azokhoz közeli helyeken.

Az Európai Unió természetvédelmi rendeletei a Colas Északkő Kft. üzemeit is érintették. Ezeknek értelmében kőbányáink és környékük Natura 2000 besorolású területekhez tartoznak, így különleges madárvédelmi területnek minősülnek. Bár a bányászati tevékenység komoly hatással van a környezetre, nem szükségszerű, hogy ez a hatás romboló legyen. Hisszük, hogy a tevékenységek megfelelő kialakításával, odafigyeléssel a kiemelten védett fajokkal is békésen élhetünk egymás mellett.

Az egyik legfontosabb kérdés a kőbányákban fészkelő madárfajok, ezek közül is a művelt kőbányáinkban rendszeresen fészkelő faj, a fokozottan védett uhu védelme. Ez az Európában és Ázsiában őshonos éjjeli ragadozó madár rendkívül érzékeny élőhelye, környezete változásaira, Magyarországon fokozottan védett. Érdekükben jelenleg is rendszeresen korlátozzuk a bányászati tevékenységet egyes bányákban. A készülő kutatás legfontosabb célja egy fajspecifikus védelmi program kidolgozása, ami a magyarországi állomány védelmét segítené elő úgy, hogy az üzemeinkben rendelkezésre álló ásványvagyont is kitermelhessük.

A felmérés első lépései a szobi és a kesztölci üzemekben indultak el. A program 2019 decemberéig tart majd, melynek során további üzemeinket is bevonjuk, így évente összesen hat fészket és huszonöt madarat figyelünk meg. A szakemberek elsősorban az alábbi kérdésekre keresik a választ: Milyen hatása van az egyes bányászati tevékenységeknek a madarak viselkedésére? Mennyire területhűek, amikor fészkelő helyet keresnek? Melyek a legfontosabb veszélyeztető tényezők? Milyen típusú élőhelyeket, és milyen intenzitással részesítenek előnyben?

Mivel ilyen jellegű átfogó vizsgálat sem itthon, sem külföldön nem készült még, így a Colas Északkő Kft. kutatása mindenképp úttörő lesz.

Automatikus vázlat 328
Colas Hungária