Kalandozások az Északkő bányáiban: Bodrogkeresztúr - Colas Északkő
&#x;&#x;
Hírek
Kalandozások az Északkő bányáiban: Bodrogkeresztúr

2023. 08. 02..

BODROGKERESZTÚR: AHOL A RIOLITTUFÁT BÁNYÁSSZUK

A történelmi kőbányák és a Colas Északkő jelenkori tevékenysége

A település híres volt a kőbányászatáról, a Kakas- és Hangács-hegy oldalában 9 riolittufakő-fejtő üzemelt. Führer Zsigmond 1870-ben és 1872-ben nyitott riolittufa bányákat (Csonkabánya, Ördögbánya, Citrombánya), amelyek az 1960-as évekig működtek. Őt követte Heller Lajos 1881-ben (Csajka-bánya), Tob József 1889-ben (Kakashegyi-bánya) és Reichmann Ármin 1891-ben nyitott kőbányáival (Medve-bánya, Sepsi-bánya). A Kakashegyi-bányát a helyi Kerámia és Kőbánya KTSZ még az 1960-as évek elején is üzemeltette. A XX. század elején nyitották a Goldmann-féle és Friedmann-féle kőbányát, valamint a Klein Mór-féle fehérkőbányát. A kőbányák egy része még az 1960-as években is üzemelt az Észak-magyarországi Kőbánya Vállalat üzemeként. Az 1950-es évek elejétől 1973-ig a Hajdú-Szabolcs megyei Tégla és Cserépipari Vállalat működtette a helyi téglagyár agyagbányáját. Ma már csak a Colas Északkő Kft. 37-es út melletti riolittufa bányája üzemel.
A cég jogelődje, az Észak-magyarországi Kőbánya Vállalat 1991. május 29-én Colas Északkő Bányászati Kft. néven csatlakozott a Colas csoporthoz, amely egy francia cég. A közel 200 fős Colas Északkő bányái Észak-Magyarországon, a Dunakanyartól a Tokaj-hegységig húzódnak. Fő termékünk az andezitből előállított zúzottkő, elsősorban útépítésekhez, útalaphoz, de kínálatunkban szerepel még riolittufából készülő kerámiaipari alapanyag, talajjavító őrlemény, valamint sziklakerti és burkolókő is.
Gépesítés terén értelemszerűen komoly korszerűsítésre volt lehetőség a Colas-felvásárlás után, de az SZMD 86os kőzúzó gépünk még jóval a rendszerváltás előttről, 1967-ből származik, igazi, bombabiztos technológia. Évente jószerével csak a verőléceket kell kicserélni rajta. A bánya itt három részre van osztva, 30 méteres falakkal. Amikor egy-egy szakaszt speciális művelettel lerobbantunk, a köveket homlokrakodóval teherautókra rakjuk, amelyek idehozzák a feldolgozóhoz. Egy batározógép átüti a kaliberrácsokon a köveket, hogy az említett kőtörő gép fogadni tudja azokat. 0–100 mm-es tartományban zúzza a gép a köveket, ezt a folyamatot az osztályozás követi. A 0–12 mm-es méretű anyagot külön kezeljük, a nagyobb visszakerül majd a zúzóba. A többi, andezites bányában már új, automatizált rendszerek működnek.

A riolittufa „a tokaji aszú minőségére is pozitív hatással van”

Egyedül itt, Bodrogkeresztúron található riolittufa, a többi bányában az andezit kitermelése folyik. A bánya érdekessége, hogy még az 1800-as években indult itt a kitermelés, először hasított kő formájában, pincék, lakások, templomok építésére. Azt is fontos megjegyezni, hogy a tokaji aszú a riolittufa-pincékben lesz a legfinomabb! A pince mikroklímáját a kőzet nagyon kedvezően befolyásolja.
A riolittufát külszíni bányászati tevékenység során termeljük ki. Ennek első lépése a robbantás, azután a keletkezett, lerobbantott halmazt teherautóval szállítjuk át az üzemben telepített feldolgozó technológiára, ahol törés és osztályozás során állítjuk elő a késztermékeket, a piaci igények szerint. Az így keletkezett különböző szemcseméretű riolittufának, számos felhasználási területe létezik.
Az elmúlt 2 évben a zöldtető- és a parképítési beruházások megvalósítására, több mint 9.400 tonna riolittufát szállítottak el Partnereink az ország különböző pontjaira. A szántóföldi talajjavítás célú felhasználás meghaladta a 6.800 tonnát, és a földkeverékek gyártásához termelt riolittufa mennyisége elérte a 3.000 tonnát az elmúlt 2 évben. Az építési célú riolittufa mennyisége is említésre méltó a maga 50.000 tonnájával.

De mi is valójában a riolittufa?

A riolittufa, a vulkanikus tevékenységek következtében lehulló hamu megszilárdulása, amely magába zárta, a környezetében lévő mikro és makro elemeket, illetve kialakulásának körülményei hatására előnyös szerkezettel rendelkezik.
Felhasználási területei közé tartozik az építőipar, illetve a mezőgazdaság több területe is.
Az építőipart tekintve, feltöltéshez, a házak és pincék falazatában, lábazatok kialakításánál, vagy akár kerítések építésénél is használható, előbbieknél jó hőszigetelő képessége sem elhanyagolható.
Mezőgazdasági felhasználását tekintve, vissza kell mennünk egészen 1993-ig, amikor is a riolittufa engedélyt kapott a Földművelésügyi Minisztériumtól üveg és fólia sátorban történő hajtatáshoz, szántóföldi és kertészeti kultúrákhoz, ültetvényekhez, gyepekhez, szőlő- és faiskolákhoz, továbbá termesztő közegekhez való alkalmazásra. Biogazdálkodásban is használható, NÉBIH és Biokultúra engedéllyel rendelkező ásványi anyag. Ezt egy hosszú vizsgálat előzte meg, amely 1986-ban kezdődött, Dr. Köhler Mihály vezetésével, akinek vitathatatlan érdemei vannak a riolittufa kutatás területén.

Mostantól online is megrendelhető a riolittufa

2022 év végén elindult egy új webáruház fejlesztése. A cél az volt, hogy a vásárlók egyszerűen és könnyen, pár kattintással házhoz rendelhessék a termékeket. Ugyanakkor fontos szempont volt az is, hogy szakmai tartalmakkal is segítsük a vásárlókat a döntésben, miért és mire tudják használni otthonaikban a riolittufát. Júliusban élesedett is a webáruház, így mostantól már országszerte elérhető a zsákos kiszerelés.
Látogassa meg webáruházunkat: https://riolittufa.hu/

Szöveg: Dobos József
Fotók: Nagy Balázs

Colas Hungária