Kalandozások az Északkő bányáiban: Nógrádkövesd - Colas Északkő
&#x;&#x;
Hírek
Kalandozások az Északkő bányáiban: Nógrádkövesd

2023. 05. 15..

Közel 100 éves andezitbányák a Bercel- és Szanda-hegyen Nógrádkövesden

A nógrádkövesdi üzemhez jelenleg két bánya tartozik: a Fogacs-hegyi Bercel I., illetve a Szanda I. andezitbányák. Előbbi Bercel községtől másfél kilométerre fekszik, egy kettős kiemelkedés nyugati oldalán – ezek a dombok piroxén-andezit lávatakaróval borítottak. Utóbbi Szandaváralja településtől egy kilométerre található.

A Szanda bányát 1925-ben nyitották meg a Pest–Nógrád megye Rt. tulajdonában lévő, szandai Péter-hegyen, amelyet ma „B-bányaként” tartunk nyilván.

A Bercel Fogacs-hegyi andezitbánya, a Cserhát szívében, Bercel községtől 1-1,5 kilométerre helyezkedik el. A bányatelek területe 44 hektár, a bánya haszonanyaga piroxén andezit, települése oszlopos elválású, színe sötétszürke. A Fogacs-hegyen a bányászat az 1950- es években indult meg.

A Nógrádkövesdi bányaüzem kezdeti termelési technológiája

A követ faállványú kötélpálya siklón szállították Nógrádkövesdre, ahonnan vasúti vagonokban juttatták el a megrendelőknek. 1948-ban kezdték el építeni Nógrádkövesden a kőbánya feldolgozó telepét a Galga-patak két oldalán a vasútállomással szemben, amelyet 1952-ben fejeztek be, és ezzel elkezdődött a nagyüzemi kőfeldolgozás. 1948-ban nyitották meg a Szent Péter-hegyen az új kőbányát a szovjet mérnök, Vladimír Kicenko irányításával. Kiépítették a vasállványú kötélpályákat a nógrádkövesdi feldolgozóig, és a Pestvidéki Kőbánya Vállalat szervezeti felépítése is változott. A legnagyobb szervezeti kiterjedést az 1970-es években érte el, amikor a nógrádkövesdi központhoz tartozott a nógrádkövesdi üzemen kívül a szobi, a leányvári, a sóskúti és a keszegi, valamint a visegrádi kőbányaüzem is. Az 1970-es években végrehajtott beruházásokkal lehetővé vált a KZ termékek gyártása, felújították a kötélpályákat a Dorogi Szénbánya Vállalat segítségével.

A modernizáció kezdete és egy új üzem létrejötte

Már ekkor látni lehetett, hogy a kötélpályák kapacitása a szűk keresztmetszet, három műszakos termelésnél maximum 2700 tonna. A társaságot 1991-ben privatizálták, és 1996-ban került a Colas tulajdonába. A feldolgozóüzem a községben helyezkedett el, és az 50-es, 60-as évek technológiáját használta. Felújítás helyett a telep megszüntetésére és egy teljesen új üzem felépítésére került sor 1999–2000-ben Bercel-bányán. Ettől kezdve a Szanda-bányában a termelés szünetelt. Az új üzem korszerűsítése azóta sem állt meg: törőgépcserén, porleválasztó vibrátor beépítésén kívül a mobil géppark megújítása is folyamatos, illetve vagonrakó berendezéssel is rendelkezik.

2016-tól újabb változások a Berceli bányában

2016-tól, a megnövekedett kőigény miatt, Szanda-bányát újra hadra fogtuk, és az ott lerobbantott kőzetet szintén a berceli technológián dolgozzuk fel. A bányákban az ásványi nyersanyag jövesztése robbantással történik. Különböző típusú törő- és osztályozó berendezések alkalmazásával jelenleg 8-10-féle zúzottkő terméket állítunk elő. Az üzem az utóbbi öt évben átlagosan 233 000 tonna zúzottkövet értékesített, 2018-ban pedig 383 000 tonnát. Főleg

  • aszfaltalapanyagként,
  • útépítési célra,
  • különböző betonkeverékekhez,
  • valamint vízépítéshez használják fel termékeinket.

Legfőbb vásárlóink a Budapest környéki aszfaltkeveréket gyártó vállalkozások, de például már Szarvason található keverőtelepre is szállítottunk alapanyagot.

A Bercel Fogacs-hegyi andezitbánya zúzottkő-gyártási folyamata

A jelenlegi technológia egy pofástörőből, két kúpos törőből, egy előleválasztóból és négy osztályozóból áll. A kőzet beszállítását jelenleg egy dömper, és három négytengelyes teherautó végzi, melyeket egy lánctalpas mélyásó, és egy homlokrakodó rak meg. A kőzet jövesztése fúrólyukas sorozatrobbantással történik. A zúzottkő termékeket főleg út- és autópálya-építéshez alkalmazzák. A késztermék kiszolgálását gumikerekes homlokrakodók végzik.

Jelenleg kb. 15-féle zúzottkő terméket gyártunk:

  • 0/300 kg terméskő bányafal alól,
  • LMA 5/40 gépi terméskő
  • CP 45/180, és különböző F jelölésű anyagok
  • Z 0/90, Z 0/63, Z 0/22
  • NZ 0/2, NZ 0/4, NZ 4/8
  • KZ 2/4, KZ 4/8, KZ 4/11, KZ8/11, KZ11/16

Ismerd meg termékeinket, aktuális árainkat és kérj ajánlatot az alábbi oldalon.

Természetvédelem a Nógrádkövesdi bányaüzemben

A Colas Északkő kiemelt figyelmet fordít a környezet és természet megóvására. A szandai kőbányában jelen van a kiemelten védett uhu, amely megtanult együtt élni a bányászattal. Úgy gondoljuk, hogy tevékenységünk mind a környezetünkben élő emberekkel, mind a biodiverzitás megőrzésének támogatásával együtt, felelősségteljesen folytatható.

Szöveg: Csík Zoltán

Képek: Nagy Balázs

Colas Hungária