Kalandozások az Északkő bányáiban: Tarcal - Colas Északkő
&#x;&#x;
Hírek
Kalandozások az Északkő bányáiban: Tarcal

2023. 08. 29..

Bánya a Nyírség kapujában

Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően a Colas Északkő tarcali bányája képes ellátni a Nyírséget és környékét jó minőségű andezit zúzottkő termékekkel. Története során a bányának különböző alapanyagigényeknek kellett megfelelnie, ami a heterogén ásványanyag-előfordulás miatt gyakran bányaművelési kihívásokat jelentett.

A felmérések alapján a Tarcali bánya ásványvagyona még 100 évig elegendő

A tokaji Kopasz-hegyen, a Cseke-völgyben megtalálható kőzetek kitermelését 1884-ben kezdte meg az akkori Trachit Művek. A háború előtt kisebb magánbányákban kézi erővel terméskövet és építőkövet termeltek, majd az ötvenes években megkezdődött a gépesítés. A fejlesztést ásványvagyon-kutatás előzte meg, a feltárások alapján pedig három bányát nyitottak, melyek közül ma már csak az I. bánya működik. Ekkor épült meg a kötélpálya is, ami a három bányából a kitermelt anyagot a vasút melletti feldolgozóüzembe szállította. Ugyanekkor állították üzembe az első kúpos törőket, amelyekkel már NZ anyagot is elő tudtak állítani, aszfaltkeverési célra.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 1963-ban alakult ki az az üzem, amely aztán egészen 2002-ig működött. Ez alatt az idő alatt a három bányából egy középen elhelyezett feldolgozótechnikára szállították az anyagot, ahonnan távolsági szalaggal az előtört alapanyag a központ mögött kialakított üzemben került további feldolgozásra.

Modernizáció a 2000-es években

2003-ban a feldolgozóüzem közvetlenül az I. bányába települt, a régi technológia pedig teljes mértékben megszűnt. Az új beruházással jelentősen lecsökkentek a szállítási távolságok, így egy kompakt technológián gazdaságosabb üzemeltetés valósulhatott meg.

2012 után a bányában az aszfalt alapanyaggyártás befejeződött, az NZ gyártási technológiasort elbontották. Azóta az üzem elsősorban gépi terméskő termékeket állít elő. Egy bánya életében mindig nagy kérdés, hogy mennyi az elérhető ásványvagyon. A 2015-ös kutatófúrások során az derült ki, hogy 7,7 millió köbméter földtani ásványvagyon van a bányatelken belül. Ha évi hatvanezer köbméteres kitermeléssel számolunk, akkor ez még több mint 100 évig elegendő ásványvagyont jelent.

A tarcali bányában előállított zúzottkő terméket használták például a Zsuzsi-vonat pálya-hálózat rekonstrukciója során Debrecenben, ugyanakkor számos útépítési mechanikai stabilizációs alaprétegként, vagy éppen a Tokaj környéki bicikliút-hálózat fejlesztése során.

Újrahasznosítás és környezettudatosság

Ugyanebben az évben a tarcali üzem megszerezte az inert építésibontási anyagok feldolgozási engedélyét, így az üzem tevékenysége ezen anyagok feldolgozásával is bővült, hozzájárulva a Colas Északkő Kft. környezettudatos üzemeltetéséhez. Ennek eredményeképp csökkennek a hulladék-elhelyezési gondok, valamint a természetes környezet megőrzését is elősegíti ez a folyamat. Tapasztalatok szerint az építési és bontási hulladékok hasznosításával az építési célra felhasznált ásványi anyagok mintegy 5-10 %-át meg lehet takarítani.

A Colas Északkő kiemelt figyelmet fordít a környezet és természet megóvására. A bányában folytatott tevékenység következtében olyan élettér alakul ki, ami számos védett madárfajnak add otthont, itt fészkel többek között a fekete gólya, a holló és az uhu. Úgy gondoljuk, hogy tevékenységünk mind a környezetünkben élő emberekkel, mind a biodiverzitás megőrzésének támogatásával együtt, felelősségteljesen folytatható.

Amennyiben szeretne árajánlatot kérni zúzottkő termékekre, töltse ki az alábbi igénybekérőt és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Szöveg: Béres Dezső, Dobos József
Képek: Nagy Balázs

Colas Hungária