Riolittufa a mezőgazdaságban - Colas Északkő
&#x;&#x;
Hírek
Riolittufa a mezőgazdaságban

2013. 02. 07..

1986-ban, anno még az Észak Magyarországi Kőbánya Vállalat megbízást adott a Debreceni Agrártudományi Egyetem (DATE) részére a riolittufa mezőgazdasági felhasználásának kutatására. Ezt legnagyobb részben Dr. Köhler Mihály egyetemi tanár végezte, mint felelős főmunkatárs, aki országos szaktekintélye a témának.

Az intézet tizenkét kutató intézettel és több nagy- és kisüzemmel együttműködve végzett kísérleteinek eredményei alapján, a riolittufa 1993-ban a Földművelésügyi Minisztériumtól engedélyt kapott üveg és fólia alatti hajtatáshoz, szántóföldi és kertészeti kultúrákhoz, ültetvényekhez, gyepekhez, szőlő és faiskolákhoz, továbbá termesztő közegekhez történő alkalmazására.

A hazai mezőgazdaságot 1988. óta minden ágazatban a leépülés jellemzi. Különösen kirívó az állatállomány csökkenése, és emiatt a trágyatermelés visszaesése. Az utóbbiak indokolják, hogy a tápanyag-gazdálkodásban előtérbe kerüljenek a természetes ásványi anyagok, melyek makro-, mikro és nyomelemekben gazdagok. Ezek a talaj és a növények számára nélkülözhetetlenek, melyekre az egészségesés, teljes értékű élelmiszerek előállításában nagy szükség van.

A riolittufa őrleményt 0/5 és 0/12 mm szemcseméretben az alábbi fizikai kategóriájú talajokon, a következő módon lehet eredményesen alkalmazni:

  • homoktalajon 0/5 mm szemcseméretben, 2-3 kg/m2mennyiségben;
  • vályogtalajon 0/5 mm szemcseméretben, 0,5-1 kg/m2 mennyiségben;
  • agyagtalajon 0/5 és 0/12 mm szemcseméretben, 2kg/m2 mennyiségben;
  • valamint ültetvénytelepítéseknél az ültető gödörnagyságától függően 5-15 kg mennyiségben használható eredményesen a vegetáció.
Automatikus vázlat 21
Colas Hungária