Tehetséges fiatalokat támogató vállalatokat díjazott a MATEHETSZ - Colas Északkő
&#x;&#x;
Hírek
Tehetséges fiatalokat támogató vállalatokat díjazott a MATEHETSZ

2016. 04. 25..

Genius Loci Díjjal ismerte el a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) azokat a cégeket, amelyek aktívan támogatják a hazai tehetséggondozás ügyét. A tavaly alapított díjat idén 12 hazai és határon túli vállalat és vállalkozó vehette át április 16-án Budapesten. Az elismerést olyan hosszú távú tehetségtámogató programok érdemelték ki, amelyek a vállalkozások részéről a társadalmi felelősségvállalás jegyében, a cégek és a tehetséggondozó szervezetek közös munkájának eredményeként kínálnak fejlődési lehetőséget tehetséges fiataloknak. A díj nem titkolt célja az is, hogy a legjobb gyakorlatok bemutatásával arra ösztönözze a vállalatokat, hogy a tehetségtámogatás az eddiginél is nagyobb szerephez jusson közösségi célú programjaikban.

A díj elnevezése, „genius loci”, az antik kultúrában a település mitikus védelmezőjét jelölte, míg a mai nyelvhasználatban a hely szellemét jelenti. A MATEHETSZ azt hangsúlyozza a névválasztással, hogy a díjazottak pozitív hatással vannak környezetük szellemiségére, tehetségeket támogató légkörére. Az elismerésre köznevelési intézmények, Tehetségsegítő Tanácsok, valamint Tehetségpontok jelölhettek olyan szervezeteket, amelyekkel közös tevékenységük a tehetséggondozás jegyében zajlik.

A legnagyobb hozamot ígérő, legbiztosabb befektetésnek nevezte a tehetségek támogatását Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára a díjazottak köszöntve. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tehetséggondozás kiemelt nemzeti ügy, amelyen a családoknak, a civileknek, a cégeknek és a kormánynak közösen kell munkálkodnia.

Balogh László, a MATEHETSZ elnöke üdvözölte, hogy a vállalatok társadalmi felelősségvállalási programjaiban egyre több helyen jelenik meg a fiatal tehetségek támogatása. Benkő Vilmos, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke a szektorközi összefogás fontosságát hangsúlyozva arra emlékeztetett, hogy a tehetséggondozás hosszú távú befektetés, melynek valódi eredményei 5-10 év múlva fognak megmutatkozni.

A díjazottak között idén három határon túli magyar régió jelöltjét is megtaláljuk: Fleckhammer Otto sepsiszentgyörgyi üzletember a székelyföldi tehetségek támogatásáért, a szabadkai European-Cert a vajdasági kutató-utánpótlás segítéséért, Pósa Lajos pedig a felvidéki magyar alapoktatás és kultúra felkarolásáért részesült a díjban. A vállalat székhelyén vagy régiójában meghatározó tehetségtámogató programokat működtető vállalatok közül idén a Balzer Hungára, a BorsodChem, a Colas Északkő Bányászati Kft, az Ingatlan Büro Kft. a Morgan Stanley Magyarország és a Rosenberg Hungária részesült Genius Loci Díjban. Átfogó országos támogatási programjáért két cég vehette át az elismerést: a hazai zeneoktatást sokrétűen pártfogoló Victoria Music Hangszerüzlet, valamint a természettudományos oktatás terén és a kutató-utánpótlás támogatásában élenjáró Richter Gedeon Nyrt.

A zsűri tagjai voltak 2016-ban: Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója, Benkő Vilmos, üzletember, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, Drevenka Edit, a Genius Loci Díjjal kitüntetett Aegon Magyarország PR igazgatója, Halász Éva, a Genius Loci Díjjal kitüntetett bicskei Arany Sas Gyógyszertár tulajdonosa és Havass Miklós, a SZÁMALK alapító elnöke.

A budapesti Larus Rendezvényközpontban rendezett ünnepségen a díjazottak az elismerő oklevél mellett egy Genius Loci plakettet, Czakó Zsolt grafikusművész alkotását vehették át a zsűri tagjaitól, illetve az alapító MATEHETSZ elnökségi tagjaitól.

A témával kapcsolatban további részletek találhatók a díjazott tehetségtámogató programokat bemutató brosúrában, illetve a díj honlapján, a http://tehetseg.hu/genius-loci-dij oldalon.

Automatikus vázlat 351
Colas Hungária