Új üzletág a Colas Útnál: Bitumenemulzió az időtálló utakért
&#x;&#x;
Hírek
Új üzletág a Colas Útnál: Bitumenemulzió az időtálló utakért

2015. 09. 01..

2015. szeptember 1. óta a Colas Út Zrt. aszfaltkeverő telephelyein lehetőség van az emulzió kisebb mennyiségű, 10 és 20 literes kannás kiszerelésű vásárlására is, így már nem csak a nagyméretű emulziószóró gépekkel rendelkező partnereinket tudjuk kiszolgálni. A kannás értékesítés könnyű szállítást és kezelést tesz lehetővé, a megfelelő minőségű és mennyiségű emulzió felhasználása pedig biztosítja a jó minőségű utakat, azok időtállóságát.

MI A BITUMENEMULZIÓ?
A bitumenemulzió nem más, mint a bitumen diszperziója vízben, ezért állagát tekintve szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú. A gyártás során a forró bitument és a meleg vizes fázist egy kolloidmalomban keverik össze, ahol a bitumen néhány mikron átmérőjű részecskékre szakad, és lebeg a vizes fázisban, anélkül hogy összetapadna vagy összecsomósodna. Az emulziógyártáshoz egyéb adalékanyagok – mint pl. emulgeálószer, kalcium-klorid, sósav – is szükségesek, de ezek aránya elhanyagolhatóan kicsi.

A GYÖNGYÖSI EMULZIÓÜZEM
Magyarországon a bitumenemulzió-üzemek építése 1983-ban kezdődött, a Colas Út Zrt. gyöngyösi üzeme is ekkor épült. Az üzemben található kolloidmalom óránként 25 tonnás kapacitásra képes. A gyöngyösi telephelyen összesen 250 tonna emulzió tárolására van lehetőség, melyet 5 darab 50 tonnás tartályban biztosítunk, de 6 további telephelyünkön is elérhetők a bitumenemulzió-termékek.

SOKOLDALÚ FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEK
A bitumenemulzió az útépítés és útfelújítás területén rendkívül sokféle felhasználási lehetőségeket kínál. Elsősorban a különböző rétegek, hossz- és keresztirányú csatlakozások ragasztására, közműszerelvények, szegélyek kellősítésére, kátyúzás előkészítése során pedig a felületek kötésének előkészítésére, alaprétegként használható.

Útfenntartási munkáknál felületi bevonatok, iszapbevonatok készítésére, üvegszállal kombinálva repedésáthidaló membránokhoz, kátyúzó keverékek, illetve emulziós keverékű burkolati rétegek készítéséhez, valamint hideg újrahasznosítási technológiákhoz használható.
Nagy előnye, hogy akár hidegen, illetve legfeljebb 90°C hőmérsékletre melegítve is lehet vele dolgozni. A bitumenemulzió kézi és gépi erővel is felvihető a felületre, rövid idő alatt megtörik, így a munkavégzést nem hátráltatja.

HASZNÁLATÁNAK ELŐNYEI

 • Alkalmazása széles körű
 • Pontos adagolása kis mennyiségben is megoldható
 • Javítja a kivitelezés minőségét, növeli a szerkezetek élettartamát
 • Költséghatékony, mert bevonatok készítésére is alkalmas
 • Tárolása, kezelése egyszerű
 • Megakadályozza a hossz- és keresztirányú csatlakozások szétnyílását, illetve a csatlakozások elválását a közműszerelvényektől
 • Elősegíti a rétegek együttdolgozását, csökkenti az aszfaltrétegek lehámlásának, kátyúk képződésének veszélyét
 • Energiatakarékos építési módokat tesz lehetővé
 • Használatával csökkennek a javítási és garanciális költségek
 • Fagypont közeli hőmérsékleten, 0 és +5 °C között is használható
 • Megnöveli a burkolatok élettartamát

A bitumenemulzió üzletágért Lancsák Ildikó, a Colas Út Zrt. üzletfejlesztési vezetője felel.

Automatikus vázlat 303
Colas Hungária