Kísérleti fázisban a töltőkocsis robbantás - Colas Északkő
&#x;&#x;
Hírek
Kísérleti fázisban a töltőkocsis robbantás

2014. 04. 24..

Tállyai üzemében évtizedek óta nagyátmérőjű sorozatrobbantást alkalmaz elsődleges kőzetjövesztésre a Colas Északkő Kft. A robbantástechnika fejlődésével, és persze a felhasználói oldal mind magasabb elvárásaival azonban egyre korszerűbb megoldásokat kínálnak a robbantástechnikai cégek.

2014. április 24-én kísérleti robbantást tartott az Austin Powder Hungary Kft. tállyai bányánkban.  A cég a bánya töltőkeverő berendezéssel végzett robbantás komplett kivitelezésére kapott megbízást. Az előző robbantásokhoz képest – amikor is kézzel helyezik a robbanóanyagot a lefúrt lyukakba –, most töltőkocsival oldották meg ezt a feladatot.

A két sorban elhelyezkedő lyukak 4×4,5 méteres távolságban helyezkedtek el, a szokásos 75 fokos dőlésű lyukak közel 24,5 méter hosszúságúak voltak. A robbantásnál az összes robbanóanyag mennyisége 8900 kilogramm volt.

A körülbelül 50 000 tonnás jövesztett halmaz kiterített alakú lett, ami a jó kőzetaprítás és a kitűnő robbantás eredménye. A korábbi robbantásokhoz képest előnyt jelentett, hogy nem kellett a lyukak víztelenítéséről gondoskodni, ami a későbbiekben jelentősen csökkentheti a betöltési idő hosszát. A töltőkocsi használatával csökken a robbanóanyagot betöltő személyzet létszáma, ami egyértelműen csökkentené a költségeket.

Automatikus vázlat 136
Colas Hungária