Védett élőlények felmérése a zempléni bányákban - Colas Északkő
&#x;&#x;
Hírek
Védett élőlények felmérése a zempléni bányákban

2014. 03. 10..

Az élőlények felmérésére 2014 márciusában került ismét sor a Colas Északkő Kft. zempléni üzemeiben. A növény-  és madártani megfigyelést Papp Viktor Gábor természetvédelmi szakértő végezte el, aki napokig, 24 órás megfigyeléssel tanulmányozta a bányák területén az élőlényeket. A természetvédelmi szakértő munkáját és az adatgyűjtést segítették a terület természetvédelmi őrei és a bányák személyzete is.

A legfontosabb védett természeti értékek között az uhu (bubo bubo), a fekete gólya (ciconia nigra), és a holló (corvus corax) is megtalálható volt.

Tarcalon – a bánya normál működésének hatókörén kívüli területen – az uhu annak ellenére foglalta el a régi költőhelyét, hogy fészke akár kisragadozók által is megközelíthető. A fekete gólya fészke még lakatlan, de a nem sokkal alatta található holló fészekben már zajlik a költés.

Tállyán a már régóta nem művelt, délre néző Nagy-Meleg-oldal volt a megszokott fészekrakó hely a korábbi években, de ma már csak elvétve lehet a bánya legfelső peremén fellelni meszeléseket. Az uhu nem fészkel a bánya területén, de portyája során útba ejti a területet.

A sárospataki üzemben tavaly a régebbi bányaudvarban kialakított, és a Colas saját periodikájában is dokumentált költőhely közelében talált róka csontváz valószínűleg azt jelzi, hogy a fészkelés ott nem biztonságos. Az állat így több éve ugyanazt a fészket választja a bánya északi falán. Elképzelhető, hogy a bányászati tevékenység a természetes ellenségeket távol tartja, így lerövidül a támadások lehetséges időszaka.

Bodrogkeresztúron a működő bányában nem találtunk bizonyítékot az uhu fészkelésére. A fejtéssel ellentétes nyugati oldalon viszont található egy holló pár.

A természetvédelmi szakértő véleményezése alapján az Északkő Tokaj-hegyaljai bányáiban a bányák normál működése a fokozottan védett madarak költését és a fiókák felnevelését nem veszélyezteti.

A jelentést minden évben a hatósági előírásoknak megfelelően továbbítjuk az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség részére.

Automatikus vázlat 128
Colas Hungária