Vezérlőgépek cseréje az Északkőnél - Colas Északkő
&#x;&#x;
Hírek
Vezérlőgépek cseréje az Északkőnél

2017. 02. 15..

Az elmúlt időszakban három különböző telephelyünkön hibásodtak meg váratlanul a bányaüzemek feldolgozó technológiáját vezérlő számítógépeink. Ez jelentős problémát jelent, hiszen a kialakított automata termelési rendszereknél a vezérlő gépek meghibásodásai a termelés teljes leállását eredményezik. A meghibásodásokért minden esetben az alkalmazott géppark volt a felelős, hiszen a technológiák vezérlésére elavult, alapvetően irodai környezetre tervezett technikát használtunk.

A géppark cseréje és egységesítése már két évvel megfogalmazódott, így az elmúlt év során kiválasztottuk a feladathoz és alkalmazási környezethez megfelelő hardvereket. A legfontosabb szempont az volt, hogy a csökkentsük a meghibásodás lehetőségét, így kétmonitoros rendszert választottunk, olyan folyamatos használatra tervezett ipari gépekkel, melyek forgó- mozgó alkatrészek nélkül sokkal biztonságosabban üzemelnek.

Az is fontos volt, hogy az alkatrészek öt évig biztosan beszerezhetők legyenek, hiszen így minimalizálható a karbantartásra, javításra fordított idő.

Az új rendszer tesztelését egy újabb, váratlan meghibásodás eredményeként az eredetileg tervezett Tállyai Bányaüzem helyett, a Szobi Bányaüzemben hajtottuk végre idén januárban, ahol a decemberi hosszú leállást követően már nem indult el megfelelően a vezérlőgép.

Az új vezérlőgép január óta problémamentesen látja el feladatait Szobon, így terveink szerint a biztonságos és kiszámítható termelés érdekében a vezérlőgépeink cseréje még idén, minden üzemünkben megvalósul.

Colas Hungária