P+R parkoló Cinkotán - Colas Út
P+R parkoló Cinkotán
A XVI. kerületi Cinkota HÉV megálló melletti területen a Colas Út épített P+R parkolót, amelynek munkálatai március elején kezdődtek és a június 2-i, szerződés szerinti határidőre be is fejeződtek.

A korábbi egyenetlen, gyephézagos parkoló helyett vadonatúj, térkő burkolatú parkoló-állásokat hoztunk létre, amelyek száma is a duplájára nőtt, így ma már 165 jármű várakozhat gond nélkül a területen. A kivitelezéskor a BKV használaton kívüli telekrészét is beépítettük, ahol egy kisebb épületet is le kellett bontanunk.

Ésszerűsödött a tömegközlekedés is: a felújítás óta már nem kell az Ostoros utat keresztezni az átszálláshoz. A BKV és Volánbusz fordulói is közvetlenül a HÉV állomás melletti térre kerültek át, így a tömegközlekedést használók gyorsabban és biztonságosabban tudnak közlekedni.

Ennek érdekében a téren több mint 800 négyzetméternyi bazaltbeton burkolatú pályaszerkezet épült, az Ostoros úton a forgalom fenntartása mellett pedig lecseréltük az aszfalt kopóréteget, amit teljes pályaszerkezetű ívkorrekciók és szélesítések előztek meg.

Ma már szerencsére nem számít kuriózumnak, hogy a parkolót az akadálymentes közlekedés szempontjait szem előtt tartva alakítottuk ki.

Munkánk során 1040 tonna aszfaltot, 3200 négyzetméternyi térkő burkolatot és 1600 méter új betonszegélyt építettünk. Az útépítésen túl rendeztük a zöldfelületeket, felújítottuk a HÉV állomás melletti kerítést, megújult a közvilágítás, valamint elvégeztük a parkoló- és térfigyelő rendszer kiépítéséhez szükséges alépítményi munkákat is. Az Ostoros út melletti parkoló alá befutó Caprera-patakot új betonelemek beépítésével szabályoztuk, a nyílt szakaszon pedig kialakítottuk a burkolt medret és a hordalékfogót.

Mint a legtöbb fővárosi beruházásnál, a megrendelő itt is igyekezett kiemelt figyelmet fordítani a kerékpáros-forgalomra, így a projekt részeként a HÉV állomás közelében korszerű 40 férőhelyes fedett kerékpár-tárólót is építettünk. A tervezett térfigyelő rendszer szintén a biztonságos kerékpár-tárolást szolgálja majd, így a HÉV-vel közlekedők már nemcsak autóikkal tudják megközelíteni az állomást.

Megrendelő: BKK Zrt.

Starting date: 07/03/2016Kezdés: 2016.03.07.

Completion date: 02/06/2016Befejezés: 2016.06.02.

Helyszín: Budapest - Cinkota

Asphalt: 1 040 tAszfalt: 1 040 t
Kerbstone: 1 600 mSzegély: 1 600 m
Area: 3 200 m2Terület: 3 200 m2
Colas Hungária